eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kitiltják a transzneműeket a női sakkversenyekről, visszamenőleg is eltörlik címeiket

Bár az intézkedés illeszkedik a más szövetségek által elfogadott szabályozások sorába, a döntést többen kritizálták.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ideiglenesen kitiltja a transznemű játékosokat a női versenyekről. Úgy vélik, az egyedi esetek "teljes elemzést" igényelnek, így a döntés akár két évet is igénybe vehet – írja a magyarnemzet.hu. a BBC brit közszolgálati média cikke alapján.

Az elmúlt időszakban több szövetség is hasonlóan határozott. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azután lépett, hogy az eredetileg férfinak született Austin Killips megnyerte az egyik női versenyt. A tesztoszteron hormon szintjén alapuló szabályozás helyett teljesen kitiltották a transznemű versenyzőket a női versenyekről. Egyúttal a férfiak versenyét átnevezték férfi/nyílt versenyre, amiben a transznemű kerékpárosok korlátozás nélkül indulhatnak.

A Nemzetközi Úszószövetség szintén kitiltotta a transznemű sportolókat a nők versenyeiről. A világkupa-sorozat októberi berlini állomására azonban kiírtak egy nyílt kategóriát, amelyben minden úszásnemben rendeznek majd 50 és 100 méteres versenyeket.

Bár a FIDE lépése illeszkedik ebbe a sorba, mégis támadások érték mind a sportrajongók, mind a játékosok részéről. Az egyik transznemű sakkozó, Yosha Iglesias szerint az új szabályozás "szükségtelen kárt" okoz a versenyzőknek.

"Ez a megdöbbentő helyzet depresszióhoz és öngyilkossági kísérletekhez vezet"

− vélte.

Jennifer Shahade kétszeres amerikai női bajnok szintén bírálta a FIDE döntését, mondván, hogy a szabályozás "nevetséges és veszélyes". "Nyilvánvaló, hogy egyetlen transznemű játékossal sem konzultáltak ennek megalkotásakor… Nyomatékosan kérem a FIDE-t, hogy vonja vissza az iránymutatást, és jobb tanácsadókkal kezdje elölről" − mondta.

Angela Eagle brit parlamenti képviselő, aki 1976-ban a 18 éven aluli lányok brit sakkbajnokságának egyik győztese volt, azt mondta:

"A sakkban nincs fizikai előny, hacsak nem hiszünk abban, hogy a férfiak eleve jobban tudnak játszani, mint a nők − sakkozói pályafutásomat azzal töltöttem, hogy azt mondták, a nők agya kisebb, mint a férfiaké, és nem is kellene játszanunk."

A FIDE döntésében azt is közölte: eltörlik azokat a női címeket, amelyeket transznemű férfiak szereztek meg még a szövetség jelenlegi döntését megelőzően. "A transzneműekre vonatkozó jogszabályok számos országban gyorsan fejlődnek, és számos sportszervezet fogadja el saját szabályozását" – olvasható a szövetség közleményében.

Hozzátették: a jövőben figyelemmel kísérik ezeket a fejleményeket, és meglátják, miként tudják ezeket alkalmazni a sakk világában. Szerintük két év egy olyan időtáv, amely észszerűnek tűnt az ilyen fejlemények alapos elemzéséhez.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×