eur:
389.45
usd:
364.37
bux:
68071.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A címvédő norvég Magnus Carlsen az orosz Jan Nyepomnyascsij ellen játszik a dubaji sakkvilágbajnoki döntő második mérkőzésén 2021. november 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

A sakkbotrány újabb fejezete: Hans Niemann bepereli vádlóit

A jó hírnév megsértése miatt indít pert valamint a Chess.com szakoldal és Magnus Carlsen ellen.

A fiatal nagymester, Hans Niemann 100 millió dolláros kártérítési pert indít norvég ellenfele, Carlsen ellen, egyben a Chess.com-nak is bíróságon megy neki azért, mert az oldal azt állította, több mint 100 mérkőzésen csalt.

Niemann azt mondja, a vádak a megélhetését is veszélybe sodorják. A Chess.com ügyvédei szerint Niemann állításai alaptalanok - írja a BBC.

Összejátszik a nagymester és a Chess.com?

Niemann a keresetben azzal vádolja Carlsent, hogy saját sakkoldalával, a Play Magnusszal és az azt felvásárolni szándékozó Chess.com-mal együttműködve, lejáratókampányt folytat ellen.

"Kártérítést kér rágalmazás miatt és azért, mert összejátszottak ellene, hogy feketelistára tegyék őt abban, amire az életét szentelte"

- áll a keresetben.

A Chess.com elutasítja a vádat és készen áll arra, hogy saját maga, illetve a becsületesen sakkozó játékosok képviseletében is tisztázhassa az ügyet. Carlsen egyelőre nem reagált a vádakra.

Niemann beperli Hikaru Nakamurát is, mert a nagymester, a Chess.comon streamelt tartalomban ismételte meg az ellene felhozott vádakat.

Bizonyítékokat még senki sem mutatott

Carlsent sokan tartják minden idők legjobb sakkozójának, szeptemberben mégis vereséget szenvedett Hans Niemanntól. A norvég azzal gyanúsította, hogy csalt, illetve arról beszélt, túl gyorsan tört a sakkvilág élére. Niemann szerint ugyanakkor

Carlsen csak a vereséget képtelen elfogadni,

ezért akarja tinédzser ellenfele reputációját tönkretenni, hogy később már esélye se legyen őt legyőzni.

Sem Carlsen, sem a Chess.com nem mutatott be eddig konkrét bizonyítékokat arra, hogy Niemann csalt volna. A Chess.com ugyanakkor közzétett egy 72 oldalas elemzést arról, hogyan csalhatott a fiatal játékos több mint 100 mérkőzésen, melyek egy részén pénzdíj is ütötte a markát. Az elemzés összehasonlította lépéseit a számítógépek által javasolt lépésekkel - amelyek jobbak, mint amilyen lépéseket a hús-vér játékosok szoktak tenni -, és figyelembe vette többek között az eredmények valószínűségét.

Két csalást elismert Niemann

Niemann azt már elismerte, hogy 12 és 16 évesen csalt sakkmeccseken, de ezeket, elmondása szerint, nem versenyhelyzetben követte el. A Chess.com eltiltotta őt az oldal használatától, illetve minden olyan élőben megrendezett tornától is, melynek szponzora.

Niemann szerint a lépés Carlsen nyomására történt, akinek Play Magnus cégét 83 millió dollárért vásárolja meg a Chess.com.

"Carlsen, miután megszilárdította pozícióját, mint a sakk királya, úgy gondolja, hogy ha sakkról van szó, azt tehet, amit akar, és megússza" - hangoztatta a 19 éves profi sakkjátékos.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×