eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: hu.ggpoker.eu

Sakk, póker, horgászat - Nyílzáporként zúgnak a modern csalási vádak

A horgászok állítólag ólomsúlyokkal tették nehezebbé fogásukat, egy pókerjátékos pedig a vádak szerint egy rezgő készülékkel kaphatott fülest.

Még nem ült el a téma aktualitását adó sakkbotrány: Hans Niemannt, a mindössze 19 éves sakknagymestert vizsgálat alá helyezték csalás vádja miatt - írja a BBC.

Magnus Carlsen norvég nagymester vádolta meg szeptember végén nyíltan is ezzel a tettel azt követően, hogy véleménye szerint túl hidegvérű viselkedést tanúsítva, szinte a játékra sem figyelve verte meg őt Niemann.

Az eset ugyanakkor több sportág csalásvádjaira is nagyobb figyelmet terel.

Rezgő eszköz segíthette a női játékost

A pókerbalhéra a Los Angeles-i Hustler kaszinóban került sor még szeptember 29-én este egy nagy tétekkel játszott játék után. Egy alig ismert játékos, Robbi Jade Lew megdöbbentette az asztalt azzal, hogy úgy tűnt, sikeresen megadta rutinos és esélyes ellenfele, Garrett Adelstein fél-blöffjét (Adelstein bedobta az összes pénzét nem túl értékes lapok mellett).

Lew, szintén nem túl értékes lapok birtokában, megadta ellenfele all-in tétjét, kockáztatva zsetonjait, látszólag meggyőződve arról, hogy ellenfele blöfföl, így végül elnyerte a 269 000 dollárra - mintegy 115 millió forintra - nőtt bankot.

Szakértők úgy vélekedtek, hogy Lewnek simán dobnia kellett volna a lapjait, nem igazán volt érthető, hogy miért döntött az all in megadása mellett ilyen lapok birtokában.

Az élőben közvetített meccset kommentáló szakértők is hitetlenkedve nézték a jelenetet, Adelstein pedig jeges tekintettel nézett ellenfelére.

Kamerán kívül szóváltásba is keveredtek: a két versenyző másként emlékszik arra, mit hangzott el kettejük közt.

Lew végül visszaadta Adelsteinnek a zsetonokat, azt állítva, megfenyegették, amit Adelstein tagad. Szerinte egyértelműen csalt ellenfele, amit megerősít korábbi játékainak felvétele is. A vádak szerint egy elrejtve viselt rezgő eszközzel kaphatott üzeneteket arról, hogy nála jobb lapok vannak-e, mint ellenfelénél.

A meccs szervezői kivizsgálják az ügyet, de aláhúzták azt is, hogy egyelőre nincs bizonyíték.

Ólommal tömött halat mérlegeltettek

Az ohiói Clevelandben egy horgászversenyen induló párost vádolnak azzal, hogy a kifogott halakat ólomgolyókkal tömték meg annak érdekében, hogy azok nehezebbek legyenek, és így megnyerhessék a 30 ezer dolláros - közel 13 millió forintos - díjat.

A verseny nyertese Chase Cominsky és Jake Runyon, a felvételek szerint ugyanakkor egy versenybíró egyik haluk felvágását követően ólomgolyókat és más halak filéjét találta meg az állatban. A verseny nézői hangosan tették szóvá a csalást Runyonnak, miközben a páros korábbi győzelmei is gyanúsnak tűnnek az események tükrében. A helyi média szerint tavaly kizárták őket egy versenyről, mert

egyikük megbukott a poligráfon.

Meztelenül is játszana Niemann

Eközben Niemann és Carlsen nyilvános vitája is folytatódik. Niemann azt már korábban elismerte, hogy fiatalabb korában online sakkmérkőzéseken csalt, de ez régen volt és már nem tenne ilyet.

Továbbra is azt állítja, hogy tábla fölött játszott meccsen sosem csalt, és Carlsen és mások most tönkre akarják tenni karrierjét. Azt állította, akár meztelenül is játszana Carlsennel, hogy bebizonyítsa: nem csalt. A FIDE egy vizsgálóbizottság révén szeretne tisztán látni az ügyben.

Időközben a Chess.com végigelemezte a sportoló online pályafutását, és azt találta, csalásainak száma száz körül lehet, és még 2020-ban is voltak gyanús játszmái. A vizsgálatot és annak eredményét a Wall Street Journal hozta nyilvánosságra: a 72 oldalas jelentés azt is megemlíti, hogy a sakkozó fejlődési pályája is gyanúsan szembemegy a megszokottal.

A Chess.com a csalásra utaló jelekkel már 2020-ban is szembesítette a sakkozót, aki miután elismerte a csalást, egy darabig ki volt tiltva a platformról. A visszatérésről üzenetváltásban egyeztetett a platform és a sakkozó, erről képernyőfotók is vannak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×