eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A svájci Roger Federer a wimbledoni teniszbajnokságot megelőző edzések egyikén Londonban 2019. június 27-én. A bajnokság július 1-jén kezdődik.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Peter Klaunzer

Portré Roger Federerről – „A teniszvilág sohasem lesz már ugyanolyan nélküled”

Roger Federer visszavonulásának bejelentése után jó néhány teniszcsillag fejezte elismerését és tiszteletét a svájci bajnok iránt. Talán legegyszerűbben és legkézenfekvőbben, mégis a legmélyebb igazságtartalommal fogalmazott az argentin Juan Martín del Potro azt írva: „Köszönet mindenért, amit adtál a tenisznek és személy szerint nekem is. A teniszvilág sohasem lesz már ugyanolyan nélküled.”

Bázelben született 1981. augusztus 8-án, a kilencvenes évek végén szerzett nevet magának a világteniszben. Négyéves kora óta ütögetett, de bármennyire is tehetségesnek tartották, nehezen tudott dönteni, a labdarúgás, a kosárlabda, a tenisz és a golf között. Alkalmasint jól járt azzal, hogy a „fehér sport” mellett döntött. Nagyjából tizenöt lehetett, amikor világos lett a számára, ki kell tartania a tenisz mellett.

Talán kevesen emlékeznek ma már arra, hogy 1998-ban megnyerte a fiú egyest és a belga Olivier Rochus oldalán a fiú párost is Wimbledonban, a szingliben egyébként csak ötödik kiemelt volt. Addigra már behívták a svájci Davis-kupa-csapatba is, de ott nem játszott.

Viszont már akkor megfogalmazták róla, hogy játékának erősségei alapján elsősorban a füves pályán lehet sikeres. Ott is – tehetnénk hozzá az utólag már mindent tudók kétes dicsőségét learatva.

„Biztos vagyok benne, hogy tudnék olyan szinten játszani, mint Pete Sampras vagy Greg Rusedski”

– mondta 17 évesen, s később nem hogy Rusedskit, de Samprast is túlragyogta.

Összesen 20 Grand Slam-elsőségig jutott, ezek közül nyolcat Wimbledonban nyert az All England Club gyepén. 2003 és 2009 között, hét kiírás alatt, mindössze egy mérkőzést veszített el az esztendő harmadik GS-tornáján, ha lehet így fogalmazni, azt sem nagyon,

a 2008-as fináléban döntő szett 9-7-re kapott ki Rafael Nadaltól.

Ami a többi helyszínt illeti, Ausztráliában hatszor, a US Openen ötször győzött. 2004 és 2007 között, négy esztendőből háromban, a Roland Garros kivételével minden GS-tornát megnyert, győzött Melbourne-ben, Londonban és New Yorkban is. Párizsban csak egyszer tudott nyerni, 2009-ben.

Pályafutása tíz legszebb pontja az Eurosport válogatásában:

Elképesztő rekordok fűződnek a nevéhez, vagy a nevéhez is. Hat olyan idénye volt, amelyben legalább két GS-versenyt megnyert, ebben társrekorder Novak Djokoviccsal és Rafa Nadallal. A szerb éljátékoshoz hasonlóan három olyan idénye volt, amelyben három GS-versenyt nyert meg. De csak ő tudta egyedül két egymást követő idényében ezt a hármast produkálni.

Egyedül neki volt négy egymást követő éve két GS-elsőséggel.

Federeren kívül senki sem szerzett öt egyesbeli elsőséget két különböző GS-tornán megszakítás nélkül. Ő 2003 és 2007 között Wimbledonban, illetve 2004 és 2008 között a US Openen nem talált legyőzőre. Ezzel összefüggésben legalább 40 győzelmet aratott sorozatban mindkét tornán. Mind a két helyszínen több mint száz mérkőzést nyert meg hosszú pályafutása során. A Grand Slam-tornákon egyesben 369 mérkőzést nyert meg.

Három szezonban (2006, 2007, 2009) is legalább döntős volt mind a négy Grand Slam-tornán.

Pályafutása során Rafael Nadal és Novak Djokovics számított a legnagyobb két riválisnak. Ők ketten előzik meg Federert a teniszpályán keresett összegeket tekintve. A svájci csillag 130 millió 594 339 dollárt keresett csak a játékkal, s ez „aprópénz” a számára az egyéb bevételeit tekintve, Idén augusztusban jelentette a Forbes, hogy bár Roger Federer már 14 hónapja nem játszik, még mindig a legjobban kereső teniszező, évi (bruttó) 90 millió dolláros bevétellel.

Reklámbevételeinek köszönhetően 39 évesen már túl a teniszpályafutása legjobb szakaszán – 2018-ban nyert utoljára GS-tornát, Ausztráliában – a világ legjobban kereső sportolója lett.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×