eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Varga Zsolt szövetségi kapitány (b2) a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport második fordulójában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 31-én. A magyar válogatott 16-7-re győzött, így negyeddöntős.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt: még mindig csak az út elején járunk

Nagyon sok mindent tudtunk most pótolni lelkesedéssel, szívvel, akarattal, de én ugyanúgy láttam azokat a hiányosságokat, amelyeken dolgoznunk kell továbbra is – mondta a spliti Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Messziről indultunk, sok mindenen kellett átmennünk – kezdte értékelését Varga Zsolt, a spliti Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az eddig az FTC-t irányító szakember a kudarccal felérő hetedik helyen zárt budapesti világbajnokság után vette át az irányítást Märcz Tamástól, s noha kulcsemberekről kényszerült lemondani, az átalakított, megfiatalított együttes közel járt ahhoz, hogy megvédje Eb-címét.

"Ez teljesen új kezdet volt a számomra is, a csapat számára is ebben a felállításban. Az elején azt láttam, hogy nagyon messze van az a cél, ahova elindultunk ezen az úton, hogy olyan vízilabdát lássak a vízben, ami tényleg az európai színvonalat jelenti" – mondta a kapitány.

Felidézte, hogy rengeteg edzőmeccset játszottak, és ezeknek hol jobb, hol kevésbé volt jó a játék képe, de még a Spanyolországban játszott két felkészülési mérkőzésen is nagyon sok gólt kapott és vereséget is szenvedett a válogatott. Varga Zsolt viszont ott már azt tapasztalta, hogy látványosan javult a gyorsaság, és rendkívül fontosnak tartotta, hogy ilyen erős csapat ellen tudtak készülni. Amikor pedig megérkeztek Splitbe, az Európa-bajnokságra, úgy érezte, hogy kisimultak a dolgok körülöttük, tényleg tudtak fókuszálni a maradék munkára.

"Elindult az egész Európa-bajnokság, mindegyik komoly meccsünknek megvan a maga története. A szerb csapat legyőzése volt az egyik kulcsmomentum, mert

létrejött a csapatönbizalom, amitől csapat azt érzi, hogy jó. Kaptunk egy visszajelzést, megerősítést"

– mondta Varga Zsolt, de hozzátette, a nagyságrendi különbség nem volt reális, legfeljebb egy-két gól a differencia a két válogatott között, csak ez most egy olyan nap volt, amikor az egyik csapatnak nem megy semmi, a másik csapatnak meg minden bejön. A negyeddöntőben a magyarok Montenegrón léptek túl, majd az elődöntőben pedig a világbajnok Spanyolország sem jelentett akadályt.

"Mérkőzésről mérkőzésre fejlődtünk, a döntőben éreztem azt, hogy talán elérkeztünk a végére, de el is fáradtunk, ez a végén azokban a kulcshelyzetekben jelentkezett, amiről azt gondoltam, hogy talán majd mi leszünk, akik jobban tudnak koncentrálni" – értékelte a horvátok ellen egy góllal elveszített Eb-finálét.

Mint fogalmazott, van már mögötte jó pár év edzői tapasztalat, s noha a magyar válogatott teljesen más érzelmi töltetet jelent, mégis a téthelyzetek, a döntők ismerősek, nemcsak neki,a játékosai egy részének is. "Ezek azért bizonyos értelemben hasonlók, így a feldolgozása is hasonló egy-egy ilyen élménynek" – tette hozzá.

A szövetségi kapitány úgy véli, sokat, fejlődött a csapat, de szerinte még csak az út elején tartanak. n

"Nagyon sok mindent tudtunk most pótolni lelkesedéssel, szívvel, akarattal, de én ugyanúgy láttam azokat a hiányosságokat, amelyeken dolgoznunk kell továbbra is. Tudom, hogy hét-nyolc hónap kell ahhoz, hogy tényleg valós fejlődés legyen. Nagyon jól reagált a csapat mindenre összességében, a taktikára, a felkészülésre, az edzésekre, a téthelyzetekre.

Ha megmarad ez a lelkesedés, ez a hit, és mellé tudjuk tenni azt a játéktudást, amit így megalapozunk, akkor sok ilyen jó élménnyel jöhetünk haza máshonnan is"

– jelentette ki.

Arról viszont, hogy az újjáalakuló pólóválogatott éremesélyes lesz-e Párizsban a 2024-es olimpián, nem akart jóslásba bocsátkozni. Mint fogalmazott, az éremesély mindig benne kell legyen egy magyar válogatottban, de még rengeteg idő van még az olimpiáig, először a következő világbajnokságra szeretné felkészíteni a csapatát.

Varga Zsolt csütörtökön este hat óra után az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×