eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A nők olimpiai bajnokok, a férfiak 36 év után vb-résztvevők

Kanada labdarúgó-válogatottja 1986-ban, Irapuatóban játszotta története eddigi utolsó világbajnoki mérkőzését, három nappal a magyarok elleni 2-0-s vereség után, az akkor még létező Szovjetunió válogatottja ellen. Most már azt is tudjuk, hogy 2022 novemberében lesz a következő vb-meccse, miután a csapat a Jamaica elleni fölényes, 4–0-s győzelemmel kijutott az idei tornára.

Harminchat év nagy idő, azóta szinte minden megváltozott a kanadai futballban. A mexikói torna után bundabotrány rázta meg a válogatottat, ennek ellenére az 1994-es vb-re, az 1986-ban még játékos Bob Lenarduzzi vezetésével közel volt a kijutás, majd az ezredfordulón, immár Franz Beckenbauer egykori segítője, a német Holger Osieck irányításával megnyerte a válogatott a térség bajnokságát (Concacaf Aranykupa), illetve döntetlent játszott a brazilokkal a következő Konföderációs-kupán. A következő Aranykupán csak tizenegyesekkel veszített az Egyesült Államok elleni elődöntőben. Ellenben a 2002-es világbajnokságra nem sikerült kijutni, mint ahogyan a későbbiekre sem, egészen mostanáig. A 2018-as vb selejtezőin a spanyol Benito Floro szövetségi kapitánysága alatt minden kanadai sportválogatottat tekintve rekordközönség, 54 978 néző figyelte Vancouverben a Mexikó elleni selejtezőt, de akkor sem sikerült bejutni az utolsó szakaszba.

Az ottani futballvezetők a kétezres években nagyszabású utánpótlásnevelő programba fogtak, s megalakították az ország labdarúgásának történetében az első profi ligát. Az elmúlt években olyan tehetséges játékosok tűntek fel, mint Alphonso Davies, a Bayern München védője, minden idők legdrágább kanadai játékosai – aki egyébként sérülése miatt november óta nem tudott játszani a válogatottban. Rögzíthetjük:

a kanadai csapat legjobb, leghíresebb játékosa nélkül harcolta ki a döntő szakaszban a vb-szereplést.

Mellette a legnagyobb sztár Jonathan David, a francia bajnok Lille OSC BL-szereplő csatára, aki 29 válogatott mérkőzésen 20 gólt szerzett eddig a válogatottban, a gólszám alapján harmadik már az örökrangsorban, négy találattal lemaradva a még szintén aktív Cyle Larin mögött.

Larin egyébként ugyancsak jegyzett futballista Európában, a 2020–2021-es idényben 38 bajnokin 19 gólt szerzett a török élvonalban a Beşiktaş színeiben. A kapus, Milan Borjan – dalmáciai szerb születésű – négy éve a Crvena zvezda kulcsembere. Korábban a Ludogorecben védett, 2014 óta csak egy évben nem volt bolgár, vagy szerb bajnok. A legújabb tehetség Tajon Buchanan, aki a télen igazolt Észak-Amerikából az FC Bruges-be, fontos gólt szerzett tegnap a jamaicaiak ellen.

A Concacaf-zónából három csapat jut ki egyenes ágon Katarba, a kanadaiak mögött álló Egyesült Államok csak akkor csúszik le erről, ha az utolsó mérkőzésén hat(!) góllal kikap Costa Ricától. Mexikó a zárónapon a már kiesett Salvadort fogadja, már egy döntetlen is lezár minden további számolgatást. Gólkülönbsége néggyel jobb a három ponttal mögötte álló Costa Ricáénál. Az interkontinentális pótselejtezőre Costa Rica mehet – ha csak nem történik csoda. Az ötödiktől nyolcadik helyezettek (Panama, Salvador, Jamaica, Honduras) már kiestek.

Az elmúlt egy évben Kanada valóságos futballforradalmat ért meg:

a női válogatott olimpiai bajnok lett, a férfi pedig a térségből elsőként kijutott a 2022-es világbajnokságra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×