eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Bede Ferenc: érthető, hogy változtatnak a kezezés szabályán

Az InfoRádió által megkérdezett egykori FIFA-játékvezető szerint indokolt lehet a szabálymódosítás, amely szerint nem lesz érvénytelen a gól, ha nem szándékos kezezés történik a támadás során. Bede Ferenc arról is beszélt, hogy milyen problémákat okozott a jelenleg érvényben lévő szabályozás.

Sporttörténeti pillanatnak tekinthető a szabályalkotásban, hogy két évvel ezelőtt megkülönböztetésre került a támadó és a védekező játékos kezezése, bevezetve azt, hogy ha egy támadójátékos vétlen kezéről a kapuba megy a labda, akkor azt a játékvezető nem adhatja meg – foglalta össze röviden az InfoRádióban Bede Ferenc.

Az eltelt két esztendő tanulsága viszont az, hogy

azokban a bajnokságokban, ahol VAR-rendszer működött, okozott némi anomáliát

a szabálymódosítás, tekintve, hogy ezeket a szituációkat leginkább csak a videobíró volt képes kiszűrni. Ennek okán döntött úgy a szabályalkotó testület, hogy újfent finomít.

Az elviekben nyártól érvényes változtatás lényege: ha a vétlen kezező csatárról jut a labda a hálóba, az továbbra sem lesz szabályos, ellenben,

ha egy másik játékkostársához kerül a labda, amivel aztán gólt szerez, az már érvényesnek fog számítani.

Tehát, ami egyelőre tudható, hogy a támadó csapat nem szándékos kezezésénél hoznák be ezt a „segítséget” – összegezte a szakember.

Bede Ferenc megjegyezte, a korábbi változtatás számára kicsit érthetetlen volt, hiszen ha egy támadónak teljesen le van szorítva a keze, amire rárúgják a labdát és az a hálóban köt ki, miért ne lehetne gól, ahogyan az hosszú évtizedekig úgy volt. A változtatást arra hivatkozva eszközölték, hogy rosszul néz ki, ha a gól előtt az utolsó labdaérintés egy támadó játékos keze, de ezzel sosem értett egyet.

Úgy véli, a várhatóan nyáron életbelépő szabályváltoztatás nem elsősorban a játékvezetőknek, sokkal inkább magának a játéknak segíthet, hogy az ilyen szituációkból is gól születhessen, hiszen

régi akaratuk a szabályalkotóknak, hogy minél több gól legyen a mérkőzéseken.

Emlékeztetett, a VAR előtt az volt a szokás, hogy ha az asszisztens nem tudott dönteni, inkább továbbengedte az akciót, éppen azért, hogy gól szülessen.

Tehát inkább egy olyan szabályváltozásról van szó, amit azért lépnek meg, mert a gyakorlatban rengeteg anomália volt a topbajnokságokban abból, hogy vétlen kezezések miatt meg kellett állítani a játékot – ismételte meg az egykori FIFA-játékvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×