eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg középpályása, miután szabadrúgásból gólt szerzett a másodosztályú Austria Lustenau ellen a labdarúgó Osztrák Kupa klagenfurti döntőjében 2020. május 29-én. A Salzburg 5-0-ra győzött a koronavírus-járvány miatt szurkolók jelenléte nélkül játszott mérkőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szoboszlai értékesebb, mint a Fradi teljes kerete

A keretek piaci értékét tekintve is az egyik legnehezebb csoportba került a Ferencváros a kedd este kezdődő 2020-as Bajnokok Ligája-csoportkörre. Másfelől a magyar bajnok játékosainak összértéke messze a legalacsonyabb a mezőnyben, s ez csak még inkább aláhúzza, mekkora bravúr is volt a selejtezők sikeres vétele.

Nézzük ez utóbbit először: az alaptáblázatot készítő KPMG adatai alapján a Ferencváros keretének piaci értéke 25 millió euró. A riválisok többségénél akad legalább egy, de a többségnél értelemszerűen több olyan futballista, akinek önmagában magasabb a piaci értéke. A transfermarkt.de 24,25 millió euróra árazta be a zöld-fehér keretet, elfogadhatjuk tehát nagyjából ezt a számot.

A német honlap listája szerint 170 olyan futballista szerepel a benevezettek között, akinek önmagában magasabb a piaci értéke 25 millió eurónál. Szűkítve a Fradi csoportjában szereplőkre a fókuszt, a kétmillió eurós értékével a legdrágábbnak rangsorolt ferencvárosi játékos, az ukrán Olekszandr Zubkov holtversenyben a 63. helyezett a csak a Barcelona, a Juventus, a Dinamo Kijev és a Ferencváros játékosaiból összeállított listán.

Érdekes kiemelni: Szoboszlai Dominik (RB Salzburg, 25 millió euró) piaci értéke a transfermarkt.de szerint picivel több, mint a teljes Ferencvárosé, ez önmagában is válasz talán arra a kérdésre, miért irreális azon gondolkodni, hogy itthon tartsuk a legtöbbre taksált magyar válogatott játékosokat. Willi Orbán (RB Leipzig) 12 millióval a második legdrágább magyar BL-szereplő lesz, Gulácsi Péter 11 millióval a harmadik, ők ketten együtt majdnem annyit érnek, mint a Ferencváros kerete. (Gulácsi értéke egyébként érdekes: alacsonynak tűnik az utóbbi évek klubsikereire alapozva, ugyanakkor fontos tudni: egyetlen kapusnak magasabb az értéke a Bundesligában az övénél, a 18 millióra taksált Manuel Neueré.)

A BL-mezőnyben egyetlen klub van, amelyiknek a piaci értéke nincsen legalább kétszerese a Ferencvárosénak, ez a dán Midtjylland (41 millió euró), annak közelében van a török Başakşehir (56), száz alatti még a Lokomotiv Moszkva (79), az Olympiakosz (86) és a csoporttárs Dinamo Kijev (97)

Éppen a Ferencváros csoportjában, a G-ben a legszélesebb az olló az első és második, illetve a harmadik és negyedik kalapból húzott csapatok között, a Barcelona (980) és a Juventus (702) fényévekre van az ukrán és a magyar csapattól.

Noha a játékosok piaci értéke alapvetően meghatározza a csapatok játékerejét, a BL-címvédő Bayern München „csak” az ötödik a listán, két angol és két spanyol csapat mögött. A Manchester City értéke a legmagasabb (1 175 millió euró), a második a Real Madrid (1120), a harmadik a Liverpool (1049), a negyedik pedig a Barcelona (980). Érdekes, hogy a Manchester United (893) értéke magasabb, mint a csoportjában szereplő PSG-é (763), a franciáké, ha Mbappét és Neymar kivennénk közül, jóval kevesebb, mint az ugyancsak a csoportban szereplő RB Leipzigé.

Meccskezdés 21 órakor, a felvezető műsor kezdete 20 órakor az M4-en.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×