eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zürich, 2016. január 11.Az Aranylabdára jelölt három játékos közé tartozó Lionel Messi, a spanyol Barcelona argentin csatára (b) és Cristiano Ronaldo, a spanyol Real Madrid portugál csatára a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA zürichi Aranylabda-gálája előtt tartott sajtóértekezleten 2016. január 11-én. (MTI/EPA/Valeriano Di Domenico)
Nyitókép: VALERIANO DI DOMENICO

Az utóbbi másfél évtized két legjobb futballistáját hozza Budapestre a Ferencváros

A Barcelonát és a Juventust, valamint a Dinamo Kijevet kapta a Ferencváros a Bajnokok Ligája 2020-as csoportkörének genfi sorsolásán. Az ellenfelek többsége nagyon fontos szereplője a Fradi történelmének is.

Kezdjük a leglényegesebbel: korlátozott számban bár, de lehetnek majd a Groupama Arénában is a három hazai mérkőzésen. Legalábbis az UEFA csütörtöki döntése alapján. Mert azt, hogy valóban nézők előtt rendezik meg a találkozókat, az aktuális kormány (jelen esetben a magyar a vírushelyzettel kapcsolatos szabályai határozzák meg. Nagy valószínűséggel mondható: ameddig a bajnoki mérkőzésekre bemehetnek a szurkolók, nincs akadálya a kupamérkőzéseken sem a nézők beengedésének.

A másik fontos kérdés: mikor jönnek a sztárok Budapestre? Az UEFA péntek délutánra jelezte a pontos menetrendet, azt összehangolja az Európa-liga programjával is.

Érdekes véletlen, hogy

a három ellenfélből kettő a Ferencváros eddigi legnagyobb sikereihez kapcsolódik.

Az 1965-ös Vásárvárosok Kupa-döntőben a Fradi Torinóban 1:0-ra verte Fenyvesi Máté góljával a Juventust, majd tíz évvel később a Kupagyőztesek Európa-kupája bázeli döntőjében éppen a Dinamo Kijevtől kapott ki 3:0-ra.

A csoportból az első két helyezett jut tovább, a harmadik átkerül az Európa-ligába. Nyilván nem érdemes Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapatával kapcsolatban az esélyeket latolgatni, hazai pályán egy-egy pont elcsípése is óriási bravúrt jelentene. Messi mindössze másodszor fog Budapesten játszani (először akkor járt nálunk, amikor bemutatkozott az argentin válogatottban), CR7 már gyakoribb vendég volt, ő a Manchester Uniteddel és a portugál válogatottal is vizitált nálunk.

Rebrov és a Ferencváros tavaly is járt Barcelonában, de akkor az Espanyol ellen játszott, s állt helyt. A Barcelona 2009 októbere, a Rubin Kazany elleni veresége óta nem kapott ki pályaválasztóként a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az elmúlt időszakban idegenben nem volt mindig ennyire sikeres, de a csoportból való továbbjutással soha nem támadt gondja.

A Juventus az utóbbi években kevésbé volt meggyőző a csoportkörben (kivéve éppen a tavalyi őszt), de a topligákon kívüli csapat ellen nem igazán tévesztett.

Érdekes egybeesés, hogy mind a két gárda edzőt váltott a nyáron,

a Barcelonában Quiqué Setién helyére Ronald Koeman, a Juvénél Maurizio Sarriéra Andrea Pirlo került.

A Fradi reális célja a harmadik hely megcélzása lehet. Szergej Rebrov kiválóan ismeri, mondhatni nyilván naprakész a Dinamo Kijevből, amelynek nemrégiben még Kádár Tamás is tagja volt. A válogatott védő már Kínában játszik, hat légiósa van az ukrán csapatnak.

Közülük a luxemburgi (s egyébként portugál származású) Gerson Rodrigues, az uruguayi Carlos de Pena és a szlovén Benjamin Verbič állandó csapattagnak számít. A spanyol Fran Sol a Real Madri nevelése, a dán Mikkel Deulund Midtjyllandból került Ukrajnába, míg a lengyel Tomasz Kędziora a poznani Lechben hajdanán Lovrencsics Gergő klubtársa volt.

A kijevi Dinamo veretlenül áll az ukrán bajnokságban, négy mérkőzéséből egyet nem nyert meg.

Ami az eddigi edzői sikereket illeti, a kvartett négy vezetőedzője közül Mircea Lucescu a legeredményesebb. A 75 éves román mester immár negyvenéves edzői karrierjéből tizenkettőt Ukrajnában, a Dinamo nagy riválisa, a Sahtar élén töltött, nyolcszor megnyerte az ukrán bajnokságot, hatszor a kupát, sőt 2008–2009-ben az UEFA-kupa győztese is lett. Bő két hónapja érkezett Kijevbe, ahol eleinte a szurkolók tüntettek ellene, mivel a Sahtar „emberének” tartották. Szép lassan kezdenek megbékélni vele.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×