eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jeongam, 2012. október 14. Psy dél-koreai rapper fogja a kockás zászlót  a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Koreai Nagydíjának végén Jeongamban 2012. október 14-én. A futamot Sebastian Vettel, a Red Bull csapat kétszeres címvédő német versenyzője nyerte.  (MTI/EPA/Diego Azubel)
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Forma-1: a járvány elsöpörte a hagyományt és a kapzsiságot

Mérnökök helyett egészségügyi szakemberek lepik el idén a száguldó cirkusz helyszíneit, ahol hétvégenként egyszerre 2000 ember lehet jelen összesen - mindenkit beleértve. A versenyév furcsaságai egy helyen.

Soha (1950 óta) nem látott járványügyi biztonsági intézkedések közepette kezdődik meg az idei év a Forma-1-ben a hétvégén az ausztriai Spielbergben (futam: vasárnap 15.10, tévé: M4)

A március 15-ei ausztráliai, lemondott szezonrajtot követően számos versenyt kihúztak a naptárból a koronavírus-járványra hivatkozva, az elmúlt hónapig egyáltalán még az sem volt biztos, hogy megmenekül a versenyév.

10-12 ezer vírusteszt versenyhétvégenként

Közben körvonalazódtak az egyéb korlátozások is a Nemzetköz Automobil-szövetség (FIA) részéről. A nézők százezreit idén eltiltották a személyes megjelenéstől, a futamokon 80 fős stábokkal jelenhetnek meg a csapatok, az autókkal csak 60-an foglalkozhatnak és a versenyhétvégéken mindenkit folyamatosan egészségügyi szűrésnek és koronavírus-tesztelésnek vetnek alá, 10-12 ezer teszt elvégzésére kell számítani versenyhétvégenként. A teszteket folyamatosan szállítják Münchenbe, ahol egy laborban 0-24 órában dolgoznak és közlik az eredményeket. Az egyes versenyeken összességében nem tartózkodhat egyszerre 2000-nél több ember.

A száguldó cirkusz jogtulajdonosa, a Liberty Media közben - belátva, hogy a válság mindenkinek fáj - jelentős jogdíjkedvezményt adott az egyes futamgazdáknak, így

a magyar államnak 6 milliárd forinttal "könnyebb" lett a mogyoródi futam megrendezése

július 19--én.

Hungaroring

A Magyar Nagydíjon a nézőhiány nem okoz majd kevesebb munkát, a technikai feladatokat ugyanúgy el kell végezni, ráadásul őrizni kell az egész ringet, nehogy illetéktelenek jussanak be a pályára - mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezetője.

Június derekán aztán újabb megszorítások váltak biztossá: nézők híján elmarad a pilóták hagyományos, futam előtti "felvonultatási" bulija a pályán, az eredményhirdetéskor pedig nem lesz egymás nyakába borulós pezsgőfürdőzés,

a helyezetteknek járó díjakat az aszfaltcsíkon adatják át, tisztes távolságban.

A korábbiakkal ellentétben a rajtok előtt a 20 versenyző nem állhat szorosan egymás mellett, hogy meghallgassa a házigazda ország himnuszát.

Futamkezdés tehát vasárnap 15.10 órakor, a versenyt kizárólag tévén lehet majd látni, ahogy a pénteki és a szombati szabadedzéseket, időmérőket is.

Versenynaptár:

  1. Osztrák Nagydíj - július 5.
  2. Stájer nagydíj - július 12.
  3. Magyar Nagydíj - július 19.
  4. Brit Nagydíj - augusztus 2.
  5. 70. évforduló Nagydíj (ugyanott) - augusztus 9.
  6. Spanyol Nagydíj - augusztus 16.
  7. Belga Nagydíj - augusztus 30.
  8. Olasz Nagydíj - szeptember 6.

Csapatok, pilóták - 2020

Mercedes - Lewis Hamilton (brit), Valtteri Bottas (finn)
Ferrari - Sebastian Vettel (német), Charles Leclerc (monacói)
Red Bull Racing - Max Verstappen (holland), Alexander Albon (thaiföldi)
McLaren - Carlos Sainz Jr. (spanyol), Lando Norris (brit)
Renault - Daniel Ricciardo (ausztrál), Esteban Ocon (francia)
Scuderia Alpha Tauri - Danyiil Kvjat (orosz), Pierre Gasly (francia)
Racing Point - Sergio Pérez (mexikói), Lance Stroll (kanadai)
Alfa Romeo Racing - Kimi Räikkönen (finn), Antonio Giovinazzi (olasz)
Haas - Romain Grosjean (francia), Kevin Magnussen (dán)
Williams Racing - George Russell (brit), Nicholas Latifi (kanadai)

Csütörtökön este 6-kor az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz Wéber Gábor szakkommentátor.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×