eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György
Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője vezet Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője (j) előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíjának rajtja után a szuzukai pályán 2019. október 13-án.
Nyitókép: Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője vezet Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője (j) előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíjának rajtja után a szuzukai pályán 2019. október 13-án. MTI/EPA/Franck Robichon

Forma-1 2020: a vérszomjas fiatalok vagy a felszabadult öregek éve lesz

Max Verstappen és Charles Leclerc harca vagy Lewis Hamilton és Sebastian Vettel utolsó, felszabadult összecsapását hozza-e a 2020-as, fura F1-év? Ez talán a legnagyobb tartalmi kérdés, túl azon, hogy az idény második feléről gyakorlatilag semmit nem tudni. Vasárnap 15.10-kor osztrák rajt!

Nehéz megítélni, hogy a koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónappal eltolt Forma-1-es szezonkezdet mely pilótáknak, mely csapatoknak kedvezhet.

Vámosi Péter, a Racingline autós szakportál főszerkesztője az InfoRádióban úgy vélekedett, lehetnek olyan pilóták, akiknek a hangulatát elnyomja, hogy nincs nézősereg, nincsenek kedveseket kérdező újságírók, mint a mezőny öregje, a finn jégember Kimi Räikkönen, hogy

"de jó, nem kell foglalkoznom azokkal, akik állandó jelleggel, még a hotelban is zaklatnak".

A másik két, pályafutása alkonya felé közeledő világbajnok, a négyszeres első német Sebastian Vettel (utolsó idénye a Ferrarinál) és a hatszoros győztes brit Lewis Hamilton (Mercedes) - akik egyes, pikáns szakértői vélekedések szerint akár egy csapatban is versenyezhetnek 2021-ben - ugyanakkor mindenfajta teher nélkül versenyezhet, előbbi főként akkor, ha utolsó idényét tölti a száguldó cirkuszban, utóbbi pedig akkor, ha belátja, nincs már ideje arra, hogy Michael Schumacher valamennyi rekordját megdöntse. De természetesen az, hogy mindketten idén is ott vannak a mezőnyben, egyértelműen azt jelenti, hogy a legjobbak akarnak lenni 2020-ban, ebben a csonka, összetorlódott évben is, ahol még az utolsó három hónap terheiről még senkinek semmilyen információja nincs, az európai etap utáni folytatásról csak a járványhelyzet függvényében döntenek az illetékesek.

Aztán ott vannak a trónkövetelők: a Vettelt a tavalyi szezon záró szakaszában "falhoz állító" csapattárs, a tavaszi karanténban a szimulátor kormánya mögött több futamon is brillírozó Charles Leclerc, valamint a jövőre ferraris csapattárs Carlos Sainz, aki eddigi öt F1-es idénye során annak ellenére is állt már dobogón, hogy a menőkhöz képest kifejezetten gyenge autókat vezethett eddig. Vámosi Péter korábban az InfoRádióban őket nevezte meg "harapós" versenyzőkként, de bizony, hogy nem szabad megfeledkezni a tavalyi vb-bronzérmes holland Max Verstapenről sem, aki 22 évesen már 102 futamos rutint szerzett, a két nagy csapat négy versenyzője árnyékában 8 versenyt megnyert - pedig csak kétszer indult az élről - és 31 alkalommal ott volt a dobogón.

A spanyol Carlos Sainz-cal egyébként éppen egyidős

az idei év egyetlen újonca,

a kanadai Nicholas Latifi - a Forma-2 tavalyi ezüstérmese -, aki a sorozatból is távozó lengyel Robert Kubica ülésébe huppan a Williamsnél, míg Esteban Ocon egy év tartalékpilótáskodás után áll a Renault szolgálatába, Nico Hülkenberg kezéből kivéve a kormányt.

Ez nem túl sok változás - jövőre annál több lesz -, azonban egy új csapatnévvel meg kell ismernünk: Scuderia Alpha Tauri. Ám ez csak a szurkolók "megtévesztése", a Red Bull eddigi fiókcsapatát, a Toro Rossót nevezi át ezzé, erősítve az energiaitalos cég divatportfólióját.

A futamok vasárnaptól sorra jönnek, először két osztrák versenyt, majd a Magyar Nagydíjat láthatjuk - mindhármat 15.10-es kezdéssel, az M4 Sport televízióban.

Versenynaptár:

  1. Osztrák Nagydíj - július 5.
  2. Stájer nagydíj - július 12.
  3. Magyar Nagydíj - július 19.
  4. Brit Nagydíj - augusztus 2.
  5. 70. évforduló Nagydíj (ugyanott) - augusztus 9.
  6. Spanyol Nagydíj - augusztus 16.
  7. Belga Nagydíj - augusztus 30.
  8. Olasz Nagydíj - szeptember 6.

Csapatok, pilóták - 2020

Mercedes - Lewis Hamilton (brit), Valtteri Bottas (finn)
Ferrari - Sebastian Vettel (német), Charles Leclerc (monacói)
Red Bull Racing - Max Verstappen (holland), Alexander Albon (thaiföldi)
McLaren - Carlos Sainz Jr. (spanyol), Lando Norris (brit)
Renault - Daniel Ricciardo (ausztrál), Esteban Ocon (francia)
Scuderia Alpha Tauri - Danyiil Kvjat (orosz), Pierre Gasly (francia)
Racing Point - Sergio Pérez (mexikói), Lance Stroll (kanadai)
Alfa Romeo Racing - Kimi Räikkönen (finn), Antonio Giovinazzi (olasz)
Haas - Romain Grosjean (francia), Kevin Magnussen (dán)
Williams Racing - George Russell (brit), Nicholas Latifi (kanadai)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×