eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő látogatók az olimpiai ötkarikánál a 2020-as tokiói olimpia központi létesítménye, az új Nemzeti Stadion előtt 2020. február 27-én. Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője előző nap megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság folytatja az olimpia előkészítését az előzetes menetrend alapján. Japánban eddig hat ember vesztette életét a járványban, a fertőzöttek száma meghaladja a 890-et.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Koronavírus: döntés az olimpiáról? Nem fogják elkapkodni

Elengedő akár egy hónappal a tokiói olimpia előtt dönteni arról, hogy megtartható-e az év egyik legnagyobb rendezvénye, addig mindenki készülhet úgy, hogy nem maradnak el a nyári játékok - vélekedett InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász.

A koronavírus kapcsán mindenki monitorozza a helyzetet, és próbálja felügyelni, hogy mi fog történni Tokióban a nyáron - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász.

"Szélsőséges eseteket mondok: néhány zárt kapus meccsel letudják az egészet, illetve lemondják az olimpiát" - vélekedett a szakember arról, hogy mik között találhatják meg a megoldást nyárig a döntnökök.

Ahhoz kapcsolódva, hogy a koronavírus okozhatja-e a sportipar befagyását vagy összeomlását, azt mondta:

"Vannak közvetlen veszteségek, vagyis elmaradnak versenyek és a bevételek. De hát van egy csomó beruházás; Tokió elképesztő helyzetben van, mert világosan megmondta a NOB, hogy vagy megrendezik az olimpiát, vagy nem lesz, átvinni máshová nem lehet, új időpontot nem jelölnek ki.

Van benne néhány milliárd dollár befektetés, amiből nem fognak látni semmit.

Emellett azt is látni kell, hogy a sportipar rendkívül konjunktúrafüggő. Elsősorban a szponzorok, reklámozók oldaláról, de a nézők oldaláról is, mert ha kevesebb a jövedelem, kevesebb a néző a helyszínen, a sportturizmus pedig szintén gallyra mehet, ha súlyossá válik a helyzet."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közben azért úgy nyilatkozik, "minden rendben lesz". Thomas Bach, a NOB elnöke is azzal állt elő, hogy óriási egység és szolidaritás jellemzi az olimpiai mozgalmat, a játékokat pedig megtartják - miközben senki nem látja, hogy öt hónap múlva milyen lesz a helyzet.

"Vannak biztató jelek. Nem vagyok orvos, de az ember próbálja nézni a tendenciákat, Kínában is csökken az új esetek száma, ami jó hír. Több helyről hallani, hogy a tavasz, a nyár inkább segíti a megfékezést. Azért július vége messze van,

menedzsmentszempontból helyeslem, hogy a NOB azt mondja, ameddig lehet, mindenki készüljön úgy, hogy lesz olimpia.

Nyilván lehet egy olyan határ, hogy vége, és nem lehet megrendezni, de itt még nem tartunk szerintem."

Hogy összességében mennyire árazta be a sportipar a helyzetet, arra azt mondta Dénes Ferenc, hogy a sportipar kivár.

"Nem tud mást csinálni. Nyilván vannak veszteségek, például a rövid pályás gyorskorcsolyánál egy világverseny elmaradása érzékeny, de ott minden évben van lehetőség. Az olimpia egy sokkal keményebb kérdés. Van, akik most vannak a csúcson, most készülnek úgy, hogy nyerhetnek, mi van, ha nem? Két-három világverseny fogja eldönteni a jövőt" - véli a sportközgazdász.

És mikor fog eldőlni? "A legvégsőkig fogják húzni a döntést, akár egy hónappal a kezdés előtt is lehet lebegtetni a dolgot, utána már nem".

Korábban a helyzetről nyilatkozva Schmitt Pál volt NOB-alelnök azt mondta, ha most kellene dönteni, nem lehetne megrendezni az olimpiát.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja, megtekintheti.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×