eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Internazionale-Sampdoria mérkőzés elmarad ezen a napon olvasható a koronavírus miatt lezárt milánói San Siro stadionban bejáratára függesztett értesítésen 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 130 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Dénes Ferenc: leállhat a sportvilág a járvány miatt

Nem kizárt, hogy heteken belül leáll az egész globális sportipar a koronavírus-járvány miatt – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. A napokban felvetődött már a tokiói olimpia áthelyezése vagy a Budapestről induló Giro d`Italia kerékpáros körverseny lefújása is.

Az, hogy elmaradnak a sportesemények, csak a kezdet – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. Mint kifejtette: megroppan a sportipar, mert ez mégiscsak egy napi termelő ágazat, amelyben költségoldalon hosszú távú szerződések vannak fix költségekkel, és folyamatosan érkező bevételekre tervezve, amelyek most el fognak maradni, és nem nagyon lesz kártérítés a rendszerben.

"Mivel napról napra változik a helyzet, hogy a világ különböző pontjain mennyire súlyos a koronavírus-fertőzés, nyilvánvalóan senki sem akarja belekergetni a sportolóit abba, hogy egy bizonytalan helyzetben a versenyre elinduljon" – mondta a sportközgazdász. Szerinte egyébként okosan és a helyzetet átgondolva döntött a Sopron női kosárlabdacsapatának menedzsmentje is arról, hogy nem vállalja a kockázatot, hogy kiutazzon a mérkőzésre Ljubljanába sem.

"A legrosszabb forgatókönyvnek azt tartom, hogy heteken belül leállhat a teljes, globális sportipar"

– mondta Dénes Ferenc.

Szerinte a kártérítés kérdése egy sosem látott helyzetet fog teremteni, hiszen itt mindenki fut majd a pénze után. A versenyek, mérkőzések elmaradása, vagy akár országok közti áthelyezése – mint a kvalifikációs öttusa-világbajnokságé Kínából Mexikóba – ugyanis nemcsak a versenyzőkre, esetleges eredményeikre hat, hanem az előre lefoglalt és esetenként kifizetett szállodai férőhelyekre, utazási költségekre, ezeken keresztül pedig a sportszövetségek, csapatok gazdálkodására is.

Arra a felvetésre, hogy egy sportesemény lemondása vagy áthelyezése okoz-e nagyobb kárt, a sportközgazdász azt mondta, hogy ennél bizonyos tekintetben összetettebb és egyszerűbb is a helyzet. Már hivatalosan is megpendítették, hogy bár napról napra monitorozzák a helyzetet, és ha úgy alakul, lemondják a tokiói olimpiát.

"Olimpia lemondásánál nagyobb válság nincs a nemzetközi sportéletben"

– mondta Dénes Ferenc. Hozzáette: Japán hét éve építkezik, és ha elmaradnak a bevételek, akkor nagyon nehezen lehet értelmezni, hogy hogyan jutnak a pénzükhöz, vagy legalább a károk egy részét enyhítő bevételekhez.

Szerinte az a legjobb, ha megtartják az adott versenyt valahol máshol, mert mindenki azt számolgatja, hogyan lehet egy versenyt tisztességesen megrendezni, ha egyes csapatoknak volt lehetőségük a kvalifikációra, másoknak meg nem. "Ezért is gondolom azt, hogy ha súlyosbodik a helyzet, nem tudják megállítani a járványt, akkor előbb-utóbb leáll a sportélet" – tette hozzá a sportközgazdász.

Biztos, hogy léteznek biztosítások arra, hogy ha a sportolók, csapatok nem tudnak egy-egy versenyre elutazni, és már rengeteg pénzt elköltöttek, a nagy kérdés az, hogy megkötötték-e ezeket – mondta Dénes Ferenc. Az extrém esetekre köthető biztosítások ára ugyanis rendkívül magas, másrészt a sportközgazdász szerint a biztosítóipar is összeomlana azonnal, hogy ha mindenki érvényesíteni tudná ezeket az igényeket.

"Még egyszer mondom, nem pánikolva, nyugodtan beszélgetve, értelmezve a helyzetet, sajnos az fog történni, hogy

itt mindenki veszíteni fog,

ha nem sikerül most a közeljövőben, napokon, heteken belül megfékezni reálisan a járványt" – tette hozzá Dénes Ferenc.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×