eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Még egyetlen serdülő kajak-kenu versenyen sem készültek ilyen felvételek

Négy kontinensről 31 ország versenyzői vesznek részt Szegeden, az Olimpiai Reménységek Versenyén, amely hagyományosan a 15-17 éves korosztály legnagyobb, évente megrendezett nemzetközi regattája. Ezen a versenyen gyakran előfordul, hogy a fiatalok a saját korosztályuk mellett az idősebbek között is rajthoz állnak, ráadásul nemzetenként minden számban két fő állhat rajthoz, így napkeltétől-napnyugtáig zajlanak majd a futamok egész hétvégén a Maty-éren.

„Önmagában már a 31 nemzet részvétele is rekordnak számít – mondja Vaskuti Máté, az ORV szervezőbizottságának vezetője. – A mieinkkel együtt ráadásul összesen 780 résztvevő érkezik Szegedre, ami szintén abszolút rekord ebben a korosztályban. A verseny legfőbb vonzereje, hogy a szegedi pálya az egyik legelismertebb létesítmény a világon, ahol gyakran zajlanak korosztályos- és felnőtt nemzetközi viadalok. A fiatalok olyan helyszíni tapasztalatokat szerezhetnek itt, amelyeket a pályafutások során később kamatoztathatnak még.”

Szerencsére nemcsak a pályának, hanem a magyar szervezésnek is jó híre van, ennek pedig a rendezők ezúttal is igyekeznek megfelelni. Például a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatója, a Mercedes-Benz Hungária fényűző kisbuszokkal szállítja a csapatokat a budapesti repülőtérről Szegedre. A pályán zártláncú televíziós közvetítés lesz, angol nyelvű kommentárral, ami az internetre is kikerül élőben. A versenyről profi közvetítés készül majd, 9 épített kamerapozícióval, slowmotion kamerával a célban, valamint a mezőnyt követni képes drónnal és fahrtkocsival. Ez pedig olyan képi világot garantál, amilyen még egyetlen serdülő kajak-kenu versenyen sem készült a világon. A rögzített anyagokból az M4 Sport csatorna szeptember 27-én, délután, egy órás összefoglalót sugároz majd.

A képernyők előtt pedig lesz miért izgulni, mert az óriási indulói létszám, valamint az a tény, hogy a fiatalabb versenyzők saját korcsoportjuk mellett sokszor az idősebbek között is próbára teszik magukat, azt eredményezi, hogy a legtöbb számban 4-5 előfutamok rendeznek majd meg, minden távon, minden hajóegységben, mindhárom évfolyam számára. Így üresjárat nélkül zajlik majd a verseny péntek korán reggeltől vasárnap estig.

„Négynapos programot fogunk lebonyolítani három nap alatt, ezért a versenyműsor összerakása az eddigi legnagyobb feladat. Meg kell oldanunk, hogy mindenkinek legyen megfelelő pihenőideje az elő- illetve középfutamok, valamint a különböző versenyszámok között. Hosszúra nyúlnak majd a versenynapok, 7.45-kor, illetve 7.30-kor kezdünk majd reggelente és mindhárom napon sötétedésig zajlanak a futamok. További érdekesség, hogy a szokásos 5 perc helyett 3 percenként indítjuk majd el a 200 méteres versenyeket, 1000 méteren pedig 4 perc lesz két futam között. Tehát elég egy hibás rajt és máris csúszik a program, úgyhogy nagy koncentrációt igényel az ORV a technikai- és informatikai munkatársak, a versenybírók és a versenyzők részéről is. A nézők viszont biztos nem fognak unatkozni” – tette hozzá Vaskuti Máté.

A szegedi verseny helyszínére már több tengerentúli válogatott megérkezett, köztük az Egyesült Államok csapata is, ők közel 40 versenyzővel vesznek részt az ORV-n. A magyar csapat 97 fővel lesz ott Szegeden, a mieink már berendezkedtek a helyszínen és a regatta kezdetéig a pályán fognak edzőtáborozni.

A nézők a verseny alatt ingyen léphetnek be a pályára a röszkei úti főbejárat felől, ahol ingyenes lesz a parkolás is.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×