eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A sikerre is fel kell készíteni a sportolókat"

A sikert is tudni kell feldolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lénárt Ágota sportpszichológus, aki emlékeztetett, hogy a csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint az egyéni sportolókkal. Hozzátette: ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élversenyzőkkel.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva sikerében nagy szerepe volt annak, hogy mentálisan is felkészültek a 10 kilométeres úszás során elképzelhető váratlan helyzetekre - mondta Lénárt Ágota sportpszichológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Minden lehetséges helyzetet szimulálunk azért, hogy ha ilyesmi bekövetkezik, akkor ne kelljen a versenyzőnek gondolkodnia - tette hozzá a szakember.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy a versenyzőkkel külön személyre szabottan készülnek, mindenkinek elemzik a problémáit, majd a versenyek után a közös munka eredményességét.

Kiemelte, hogy sokféle problémával jelentkeznek a sportolók, de a leggyakoribb az, hogy a versenyeken nem sikerül olyan teljesítményt nyújtani, mint edzésen. Tipikus gond az is, hogy a sportoló nem tudja kijavítani múltbéli hibáit, és ez hosszú időn keresztül kísérti.

Lénárt Agota arról is beszélt, hogy a sikert is fel kell tudni dolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat. Szerinte a verseny után a sportolók egy megváltozott tudatállapotba kerülnek, nem fogják fel, mit értek el, sok mindenre emlékeznek, de vannak pillanatok, amik kiesnek az emlékezetükből.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint egy egyéni sportoló estében. Csapatok esetében a közösséggel is foglalkozni kell, nem elég az egyéni felkészítés, csoportos foglalkozásokat kell tartani - magyarázta a szakember, aki szerint fontos, hogy az edzővel is kommunikáljon a pszichológus.

Az olimpia alatt akár éjjel is fordulhattak hozzá a sportolók, a hétköznapokban ez ritkább. Lénárt Agota kiemelte, hogy ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élsportolókkal.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×