INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szlovák rendszer tenné biztonságosabbá a magyar sportpályákat

InfoRádió / MTI
A magyarországi sportpályák és -csarnokok biztonságosabbá tételének, valamint a közönség jobb kiszolgálásának lehetőségeiről tartottak bemutatót a Szlovákiában bevált Colosseo-rendszer kifejlesztői.

A divízió I-es jégkorong-világbajnokság kapcsán a cégcsoport Budapestre érkezett képviselői jelezték: a Szlovákiában a
labdarúgással együtt első számú sportnak számító hoki révén olyan szisztémát fejlesztettek ki, amely bármely más sportágban és "arénára szabva" képes a szurkolók biztonságát szolgálni.

A drukker már a jegy vásárlásakor "belép a rendszerbe". Amikor a csarnok kapujánál érvényesíti a belépőjét, az arcképét egy kamera rögzíti, így aztán ha bármilyen rendbontás esetén a nézőteret pásztázó kamera felismeri, a fotóját az illetékesek megkapják, és a legközelebbi jegyvásárlásnál, illetve belépési kísérletnél a renitens kiszűrhető.

A csarnokról készült háromdimenziós felvétel révén a néző már a belépő megvásárlásakor tudhatja, milyen látvány tárul elé, ha elfoglalja az ülőhelyét, így gondosan eldöntheti, hová szeretne jegyet venni.

A közönség kiszolgálását - a csarnokok, pályák méretétől függően - hatalmas LED-es kivetítők, illetve fényújságok, vagy kisebb képernyők biztosítják hangeffektusokkal, képekkel együtt.

A rendszer előnye, hogy - a biztonsági személyzeten túl - egy vagy két ember tudja az egész eseményt lebonyolítani egy rendezői szobából. A látványos budapesti bemutató során elhangzott: a cég tisztában van a magyarországi csarnok- és stadionviszonyokkal, de egy legfeljebb 4000 férőhelyes arénában a maximális kiszolgáláshoz és a biztonsághoz elegendő három kamera, két számítógép és egy kisebb méretű kivetítő. Árakat ezúttal nem mondtak, mert az a csarnok méretétől és "kiszolgálási fokától" függ.

Az április 29-én kezdődő hoki-vb két csarnoka, a pozsonyi és a kassai is többek között ilyen rendszerrel felszerelt, és a szlovákok szeretnének kifogástalan produkcióval előállni, lévén hazájukban ez az első ilyen torna.

Kiemelték: nemcsak a jégkorongban, hanem más sportágban is alkalmazható a rendszer, akár vízilabdában, hiszen lehet víz alatti kamerákat telepíteni, vagy akár teniszben, ahol a hokihoz hasonló videóbíró is közreműködik.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a Colosseo-rendszert elismerte hivatalos videóbírós segítőnek. Ez az első olyan eset, amikor nem az IIHF által kifejlesztett program segítségével hozhatnak fontos döntéseket a mérkőzések bírói.

A címlapról ajánljuk