eur:
394.25
usd:
364.31
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Abramovics Forma-1-es pályát építene Moszkvában

Az Angliában élő orosz multimilliomos, Roman Abramovics úgy érzi, szülőhazája sportjának is nyújtania kell valamit, miután megvette és futtatja Anglia egyik legjobb labdarúgócsapatát, a Chelsea-t. Abramovics ezért Juríj Luzskov moszkvai főpolgármesterrel kezdett tárgyalásokat arról, hogy több mint egymilliárd kétszáz millió forintnak megfelelő összegért Forma-1-es pályát létesítene az orosz fővárosban.

A Forma-1-es pályát a Moszkva északi peremén fekvő Molzsanyinovó kerület beépítetlen részén alakítják ki, három évig tartó munkálatokkal. Õsszel már kiírják a versenytárgyalást - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

A Forma-1 gazdája, Bernie Eccleston jó ideje szerette volna Moszkvára is kiterjeszteni a versenysorozatot, de eddig hiába kilincselt Luzskovnál. Roman Abramovics hatalmas jachtján jelenleg Lübeckben időzik, és onnan röppentget magánhelikopterén a világbajnoki focimeccsekre. Mint mondja, az autósportot is nagyon szereti, Ecclestonnak gyakori vendége a futamokon.

Korábban az is felmerült, hogy megvásárolja a gondokkal küzdő Jordan csapatot, de ez azután egy másik orosz születésű multimilliomosé, Alex Snajderé lett.

Luzskov bosszankodott

Oroszországban a foci és a jégkorongozás iránt mutatkozik meg leginkább tömeges érdeklődés, azonban a motorsportnak egyre több kedvelője van, léteznek is jó pályák, de egyik sem nagydíj-kvalitású.

A The Sunday Times moszkvai tudósítója emlékeztet arra, hogy Luzskov főpolgármestert igencsak bosszantotta, hogy Roman Abramovics a rengeteg pénzéből nem az orosz sportot támogatta.

Amikor három éve az üzletember félmilliárd forintnak megfelelő összegért megvásárolta a Chelsea-t, Luzskov így fakadt ki: "Abramovics köp Oroszországra". Azóta lecsillapodhattak az érzelmei.

Csodastadion és remények

A Szibériában árvagyerekként felnevelkedett üzletember, akinek vagyonát több mint 15 milliárd dollárra becsülik, ötvenezer néző befogadású, mozgatható üvegtetejű stadiont építtet Moszkvában - ez 2008-ra lesz kész, ötven labdarúgó pályát létesített Oroszország különböző tájain, és havi háromszáz dollárt fizet a legjobb iskolai foci-edzőknek.

Roman Abramovics reméli, hogy nekilendül az orosz labdarúgás és az orosz válogatott legközelebb kijut a világbajnokságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×