eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
villám vihar időjárás
Nyitókép: Unsplash

Viharok és áradások - a nap hírei

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az éjszakai és a szombat hajnali viharkárokról. A heves zivatarok veszélye miatt piros színű, azaz a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Augusztus végéig adhatják le pályázatukat a kistelepülési civil szervezetek a Falusi civil alapba.

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az éjszakai és a szombat hajnali viharkárokról. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz és fakidőlésekhez hívják a tűzoltókat. Budapesten még délelőtt is több útszakaszon is állt a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működtek. Komoly fennakadásokat és károkat okozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is a hajnali vihar. A reptér forgalmát hajnali háromnegyed kettőtől egészen reggel 6 óráig fel kellett függeszteni, mert a biztonságos fel- és leszállás az időjárás miatt ellehetetlenült. Így a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, és az Air France Párizsból érkező járata nem tudott leszállni Budapesten, és kitérő városokban Debrecenben, Bécsben és Belgrádban landolt.

A Vas vármegyei Csákánydoroszlón a Dózsaligetben hat árterületen épült lakóházat veszélyeztet az elmúlt napok intenzív esőzései miatt megáradt Rába folyó, ezért a lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk otthonaikat, Gasztonyban pedig a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyeket homokzsákokkal védenek. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken több esetben riasztották a tűzoltókat patakokon kialakult villámárvizek miatt: több településen is gondot okozott az utcáról és a mezőgazdasági területekről a házak udvarába, garázsokba és pincékbe beáramló esővíz. A Rába áradása miatt több őrségi bekötőutat is le kellett zárni a térségben.

Szlovéniában3 ember meghalt a heves viharokban és áradásokban. Két holland hegymászó a főváros környéki hegyekben veszítette életét pénteken, feltételezhetően villámcsapás miatt. Szintén pénteken a Ljubljanától északra egy nő vesztette életét az áradások következtében. A legtöbb szlovén folyó vízszintje stabilizálódott, de továbbra is áradnak. Mindeközben újabb esőzések akadályozzák az osztrák katasztrófavédelem munkáját Ausztria déli részén, ahol sok helyen szintén áradások okoznak fennakadásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 5 millió forintos gyorssegélyt utal át a szlovéniai ítéletidő által érintett közösségek támogatására. Közleményben felidézték, hogy a Magyarországot is elérő vihar Szlovéniában rendkívül súlyos károkat okozott, miután az ország északkeleti és középső részén huszonnégy óra alatt egyhavi csapadékmennyiség esett le. Az Ökumenikus Segélyszervezet közölte, hogy a szlovéniai katasztrófa károsultjait az adományozók az 1353-as adományvonal hívásával, illetve a segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással segíthetik. Az akcióhoz csatlakozik a Magyarországi Evangélikus Egyház is: országszerte célzott adománygyűjtésre hívják az evangélikus gyülekezeteket.

A heves zivatarok veszélye miatt piros színű, azaz a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat Békés és Csongrád-Csanád vármegyék területére. A veszélyjelzés szerint a két vármegye egyes járásaiban a zivatarokat kísérő szél és jégeső is jelentős kockázatot jelent. A meteorológiai szolgálat ezt megelőzően előbb Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest, majd Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék egyes járásaira másodfokú, narancs színű riasztást adott ki a zivatarok miatt. Figyelmeztettek, hogy a Duna vonalában, illetve attól keletre ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Újabb funkcióval, a háziorvosi adatokkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás augusztustól - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a "Háziorvos" menüpontban mostantól mindenki meg tudja nézni a saját háziorvosa legfontosabb adatait, így látható az orvos neve, rendelési helye és ideje, telefonszáma illetve pecsétszáma is. Az EgészségAblak alkalmazás ingyenes és mindenki számára letölthető.

Internetes csalók az online árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobilapplikációval próbálják félrevezetni a fogyasztókat - figyelmeztetett közleményében a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről. Hozzátették, hogy már megtették a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, valamint kezdeményezték az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple áruházaiból, illetve a hivatalból eljárást indítottak a fogyasztók megtévesztése miatt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése már folyamatban van.

Augusztus végéig adhatják le pályázatukat a kistelepülési civil szervezetek a Falusi civil alapba. Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek elmondta: a pályázatban ingatlanberuházásra és -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközbeszerzésre és programszervezésre igényelhetnek támogatást a szervezetek. Az igényelhető támogatási összeg felső határa hétmillió forint, a két alprogramnál pedig kétmillió forint. A pályázati igények benyújtási határideje augusztus 31-e.

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Azt írták, hogy az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért vasárnaptól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben. A Nébih közölte, hogy Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben változatlanul érvényben marad a korlátozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×