eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Kora reggel is villámvihar csapott le Budapestre, de egész éjjel ítéletidő tombolt

Az éjszaka folyamán háromszor volt hatalmas eső a fővárosban. Hajnal kettő körül olyan sűrű volt a villámlás, hogy szinte nappali fényt varázsolt a város fölé.

A meteorológiai szolgálat hajnal fél 3 körül írta a közösségi oldalára, hogy "legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben 6 járásra!". Ekkor már vagy fél órája másodpercenként dördült meg az ég Budapest felett, a villámok percekig nappali fényt okoztak. Közben folyamatosan frissítik az oldalukon a vészjelzést.

A vihar ideje alatt intenzíven esett az eső, erről számos közösségi oldalon is beszámoltak. A fővárost nem sokkal fél 4 előtt újabb felhőzóna érte el, ekkor is zuhogott az eső. Ezt koronázta meg a fél 6 körüli 10 perces villámvihar. Ekkor készült címlapi képünk is.

Az Időkép szerint az év vihara volt a fővárosban

Azt írják, hogy a főváros több pontján is viharos szél kísérte a zivatarokat, 70-80 km/h-s széllökéseket is mértünk. A város több részére is özönvíz zúdult, rövid idő alatt

sokfelé esett 30-40 mm eső,

de Pestszentlőrincen 50 mm csapadékot is mértek.

Az oldal posztja alatt számtalan videót talál.

Már több mint 2200 bejelentés a tűzoltókhoz

Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat.

Az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek. A vízszivattyúzás mellett a veszélyesen megdőlt, forgalmat akadályozó fák eltávolításán dolgoznak a tűzoltók.

A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában is autókra dőltek fák. A IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat.

A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak.

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjunk át, mert nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

A sok víz miatt nincs víz

Olvasóink arról számoltak be, hogy egyes budai területeken nincsen víz, mert áramszünet keletkezett a létesítményben, amely felpumpálja az ivóvizet a magasabban fekvő részekre.

Elzárt vágányok, leszakadt vezetékek

A Mávinform szinte percenként ad ki haváriajelentést, reggel 6-kor azt írták: Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött. Ezen a szakaszokon szünetel a vonatközlekedés.

Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt.

A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához, várhatóan 5:30-ra tudnak forgalomba állni. A Balassagyarmat - Vác vonalon jelentős késések várhatók.

Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.

Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalak érintettek.

Az utakon

Az M5-ös autópálya fővárosi kivezető szakaszán, a Röszke felé vezető oldalon, a 16-os km-nél egy fa dőlt az útra, a külső sávot lezárták. Az 51-es főúton, Taksony térségében a 24-es km-nél kidőlt egy fa, a fél útpályát lezárták - írja az Útinform.

Arra is figyelmeztetnek, hogy sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként erős viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. Emiatt az országban többfelé vizessé, csúszóssá válhatnak az utak,

vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést,

néhol átmenetileg az utakat is ellepheti a víz.

Budapesten is sokfelé van gond a közlekedéssel

Több járat terelve közlekedik, megállók maradnak ki. A Blaha Lujza téren nem működnek a közlekedési lámpák.

Ferihegyen is csinált bajt a vihar

A repülőtér forgalmát éjjel 1:45 és reggel 6:00 óra között teljesen fel kellett függeszteni, két gép megsérült.

660 bejelentés kora reggelig

A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás - írja a katasztrófavédelem.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Vidéken is

Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

Kelet-Magyarország is kapott

Balassagyarmat, Biharkeresztes, Borsodnádasd, Debrecen, Demecser, Fehérgyarmat, Kazincbarcika, Kemecse, Létavértes, Mándok és további 9 hely környékén villámlik - írta az Időkép. A radarukon követheti a viharfelhők vonulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×