eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Új olajvezetékünk lesz - a nap hírei

Nem változtatott az alapkamaton, de tovább szűkítette a kamatfolyosót a monetáris tanács. Aláírta az új kőolajvezeték megépítéséről szóló szerződést Magyarország és Szerbia. Francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vesz Magyarország. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Egyértelmű fordulatot lát az inflációban a jegybank alelnöke, aki szerint jó esély van arra, hogy idén a pénzromlás érezhetően 10 százalék alá süllyed. Virág Barnabás szerint ugyanakkor a jövő év eleji adóváltozások miatt a 2024-es pálya feljebb tolódhat. Idén 16,5-18,5 százalékos inflációra számít az MNB. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az alapkamat módosítása továbbra sincs napirenden, a mai kamatdöntő ülésen sem volt. A Monetáris Tanács a kamatfolyosó felső szélét 100 bázisponttal, 18,5 százalékra mérsékelte. Ugyancsak 100 bázisponttal, 16 százalékra csökkentette az egynapos betétek kamatát.

Aláírta az új kőolajvezeték megépítéséről szóló szándéknyilatkozatot Magyarország és Szerbia. A megállapodás értelmében létrejön az MVM és a szerb állami földgázellátó közös regionális földgázkereskedő vállalata is. A Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács alakuló ülésén 12 megállapodás született Magyarország és Szerbia között. Aleksandar Vucic szerb elnök úgy fogalmazott, hogy ezek könnyebbé teszik a magyarok és a szerbek életét is.

A rezsivédelmi alapba csoportosítja át a kormány a játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3 százalékát. Ezt az összeget eddig játékosvédelmi vagy karitatív célokra kellett fordítani.

Dohányterméket és alkoholt nem lehet majd vásárolni SZÉP kártyával - derül ki a megjelent rendeletből. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként hideg élelmiszerre is felhasználható lesz a SZÉP kártya augusztus elsejétől december 31-ig. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az intézkedés őszre halasztását kéri, és ennek érdekében egyeztetést kezdeményez Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel.

Újabb tiltakozó akcióra készül a Pedagógusok Szakszervezete a státusztörvény nyárra tervezett zárószavazásának napján. Az érdekképviselet elnöke a Reggelinfónak elmondta: továbbra is a jogállást megváltoztató tervezet visszavonását követelik. Totyik Tamás a pedagógus sztrájkbizottság újabb ülése után megismételte: továbbra sem közeledtek érdemben az álláspontok, és komoly veszélynek nevezte, hogy 6-10 ezer pedagógus is felmondhat a státusztörvény miatt, valamint, hogy a következő öt évben 22 ezer fővel többen mennek nyugdíjba mint amennyien elkezdik a pályát.

Francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vesz Magyarország. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter írt alá szándék-nyilatkozatot Párizsban. A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja.

Szűkült tavaly a termőföldpiac, de az árnövekedés továbbra is folyamatos az OTP felmérése szerint. Az OTP Termőföld Értéktérkép adatai alapján tavaly 21 százalékkal kevesebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2021-ben. Egy hektár ára ugyanakkor 3,2 százalékkal nőtt.

Megjelent a szociális földprogram 240 millió forint értékben kiírt pályázata - közölte a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Fülöp Attila Szolnokon ismertette: a program a növénytermesztés és az állattenyésztés területén, valamint a beszerzésekben tud segíteni a családoknak.

Nem engedi vissza az autókat a Lánchídra a Fővárosi Önkormányzat – jelentette ki a főpolgármester a Budapesti Lakógyűlés eredménye alapján. Karácsony Gergely elmondta: a voksoláson a jogosultak 9 százaléka vett részt és a mintegy 136 ezer válaszadó 79 százaléka gondolta azt, hogy maradjon a jelenlegi forgalmi rend a Lánchídon.

Fejlesztenék a duális szakképzést a piaci szereplők, akik elengedhetetlennek tartják a szorosabb együttműködést az iskolák és a képzőhelyet működtető vállalatok között - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A fórum résztvevői fontosnak tartották a duális képzőhelyek számának növelését is a képzés minőségének fenntartása, illetve fejlesztése mellett.

Magyarázatot vár a magyar kormánytól az Európai Bizottság, hogyan vette rá Oroszországot az ukrán hadifoglyok átadására – írja a Reuters. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán arról írt, hogy az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése miatt szabadult ki 11 ember a hadifogságból, ami a magyar kormány szerepvállalása nélkül zajlott le.

A roamingszabályok áttekintését javasolja a külföldi utazások előtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában a szolgáltatók nem számolhatnak fel többletdíjat azoknak az előfizetőknek, ugyanakkor nyílt tengeren hajózva, repülőgépek fedélzetén nem érvényes ez az előírás.

Tömegmészárlást tervezett az a Budapesten élő norvég állampolgár, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége a múlt héten fogott el. A 45 éves férfi több olyan videót osztott meg, amelyeken honfitársa, Anders Breivik 2011-es, Norvégiában elkövetett, összesen 77 halálos áldozattal járó terrortámadását akarja felülmúlni.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el holnap 0 órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye hangsúlyozza, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×