eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszaküldte a panasztörvényt az államfő, kiemenekítik a magyarokat Szudánból - a nap hírei

Megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek az új panasztörvényt a köztársasági elnök. Belgrádban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb államfővel. Kimenekítettek 14 magyart a polgárháborúba süllyedt Szudánból.

Nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek az új panasztörvényt Novák Katalin köztársasági elnök. A Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett panasztörvény uniós vállalásokra és jogharmonizációs kötelezettségekre hivatkozva változtat a közérdekű bejelentéseket érintő szabályozáson. A parlament április 11-én fogadta el az új törvényt, ami többek között szabályozza, hogyan lehet anonim módon bejelentést tenni, ha valaki korrupciót tapasztal, de belekerült egy, a magyar életmód megvédéséhez fűződő bejelentés lehetősége, ami a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét védelmezné. Novák Katalin az indoklásában kiemelte: a törvény eszközei vitathatók, mivel a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják és az alaptörvényi értékek védelmére valójában nem alkalmas.

Belgrádban tárgyaltOrbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb államfővel; a megbeszélés fő témája a két ország hadiipari együttműködésének elmélyítése volt. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic megvitatták az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjának perspektíváit is.

Nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A közlemény szerint a pénzügyőrök egy központi rendszerben figyelik az átutazó járműveket, hogy szükség esetén a szállítmányt útközben ellenőrizhessék. A kockázatelemzést követően, a vasúti ellenőrzések mellett nem maradnak el a telephelyek és a közúti ellenőrzések sem. A pénzügyőrök hatósági zárat is feltehetnek, ha felmerül a gyanú, hogy magyarországi telephelyre ukrán gabona érkezik. Kiemelték, hogy a NAV és a Nébih munkatársai eddig több mint 130 esetben ellenőrziték a kormányrendelettel érintett termékeket, azok eredetét, behozatalát és továbbítását.

Rendkívüli energiamegtakarítást értek el a kormányhivatalok és a járási hivatalok az elmúlt fűtési idényben - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István a Facebook-oldalán közölte, hogy a korábbihoz képest a gázfogyasztás 53 százalékkal, az áramfogyasztás 26 százalékkal csökkent a hivatalokban.

Az LMP szerint át kell állni a megújuló energia felhasználására, így évente 15 ezer magyar ember életét lehetne megmenteni. Süveg Anna LMP-szóvivő, a Föld napja alkalmából tartott tájékoztatóján azt mondta: az emberi tevékenység miatt kell szembenézni az éghajlatváltozással, a levegőszennyezéssel, a vízhiánnyal, a termőföldek kimerülésével és az erdős területek csökkenésével, ugyanakkor a fosszilis energiát is túlhasználjuk.

A Föld napjára időzítve elindult a TeSzedd! akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó közölte: az április 28-ig zajló program célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Kimenekítettek14 magyart a polgárháborúba süllyedt Szudánból - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyarok és a 48 külföldi állampolgár búvár-kiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál. A tárcavezető elmondta, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomácia segítségével Szudán partjai helyett, Egyiptom felé vették az irányt.

A szudáni konfliktus miatt haza kell hozni a magyarokat Szudánból - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásával, a Terrorelhárítási Központ részvételével és a Magyar Honvédség kapacitásait kihasználva kezdik el az evakuálást. Egy hete tartanak Szudánban az összecsapások a hadsereg és a félkatonai fegyveres erők között, az országban polgárháborús helyzet uralkodik, és Magyarországhoz hasonlóan már több ország megkezdte állampolgárai evakuálását.

Litvániapróbaképpen tízórás időtartamra teljesen leválasztotta saját villamosenergia-hálózatát az orosz hálózatról - közölte a Litgrid hálózati üzemeltető. A balti ország energiaellátását kizárólag belföldi forrásokból, valamint svédországi és lengyelországi importból biztosítják. Litvániában - akárcsak Észtországban és Lettországban - is jelen van az a szinkronizált, közös energiahálózat, ami még a szovjet korszakból eredően köti össze a három balti országot Oroszországgal és Fehéroroszországgal.

Az amerikai választók többsége nem szeretné, hogy Joe Biden újra induljon az elnökségért a 2024-es választáson - a NORC társadalomkutató intézet felmérése szerint. A kutatás alapján a társadalom egészét tekintve 73 százalék nem látná szívesen, ha a hivatalban lévő elnök lenne a Demokrata Párt jelöltje. A hivatalban lévő elnök hivatalosan még nem jelentette be, hogy újra jelölteti magát, sajtóhírek szerint jövő kedden teheti meg ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×