eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A legfontosabb részlet már ismert Orbán Viktor évértékelőjével kapcsolatban - a nap hírei

Február 1-jén látogat Oroszországba Orbán Viktor, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta az Aegon osztrák felvásárlását. A kórházszövetség elnöke szerint hónapokban telik, mire csökkenhetnek a kórházi várólisták. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Február 1-jén látogat Oroszországba Orbán Viktor, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek. A megbeszélés fő témája Paks 2 lesz. Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök beszél majd arról, hogy halad az építkezés előkészítése. Hozzátette: szeretnék, ha a két új reaktor még ennek az évtizednek a végén megkezdhetné a működését.

Február 12-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - erősítette meg a Magyar Nemzetnek Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az országgyűlési választási kampány ezen a napon indul, így a kormányfő beszéde a hivatalos kampánykezdetet is jelenti. A miniszterelnök egy év kihagyás után összegzi ismét Magyarország helyzetét, mivel tavaly a koronavírus járvány miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására. Az idei lesz a 23. évértékelő.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság. A határozatok ellen három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál. Az NVB mai ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba a múlt héten jóváhagyott tíz párt után. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Kérdésenként 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki pártok a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadékről szóló népszavazáshoz. Az íveket pénteken adják le – közölte Facebook-videójában Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A referendum kiírásához 200-200 ezer aláírás szükséges. A népszavazást Karácsony Gergely kezdeményezte, eredetileg öt kérdéssel, de abból kettőt hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság.

Egyre több halasztható beavatkozást tudnak elvégezni a kórházak, de még így is hónapokba telik mire csökkennek a járvány miatt megnőtt várólisták – mondta az Inforádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea tájékoztatása szerint a legtöbben jelenleg szürkehályogműtétre várnak. Ők több mint 17 ezren vannak és átlagosan 170-180 napot kell várniuk. Az elmúlt hat hónapban majdnem 37 ezer beteget műtöttek meg. A második legtöbbet a térdprotézisre kell várni, a harmadik helyen a csípőprotézis áll.

Koronavírus fertőzéssel kórházba került Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. A politikus Facebook-oldalán azt írta, hogy már szerda este szúrt a háta, a csütörtök reggel készített gyorstesztje pozitív lett, majd olyan rosszul lett, hogy a Honvédkórházba került. Kunhalmi Ágnes is három oltást kapott már. Hétfőn Márki-Zay Péterről, az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjéről is kiderült, hogy koronavírusos, ő azonban nem került kórházba, otthon van karanténban.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta, hogy az osztrák Vienna Insurance Group felvásárolja az Aegon magyar leányvállalatait. A Bizottság előzetes következtetése értelmében a vétó sérti a letelepedés szabadságát. Brüsszel 10 munkanapon belül vár választ a felvetésekre a magyar kormánytól. A Bizottság közleményében emlékeztetett: a tervezett felvásárlás egy nagyobb ügylet részét képezi, amelyet uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján 2021. augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyeztek.

Az Európa Tanács szerint 17 állam, köztük Magyarország maradéktalanul átültette a pénzmosás elleni Varsói Egyezmény rendelkezéseit. A testület jelentése szerint a tagállamok azt vállalták, hogy nemzeti jogszabályaik biztosítják a jogi személyek felelősségre vonhatóságát pénzmosási bűncselekmények esetén. Gondoskodnak továbbá arról, hogy a bűncselekményekben felelősnek minősítettekkel szemben hatékony és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókat alkalmazzanak, beleértve a pénzügyi szankciókat is. Az Európa Tanács arra ösztönzi a magyar hatóságokat, hogy folytassák az ítélkezési gyakorlat fejlesztését ezen a területen.

Fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak az Európai Bizottság. Az indoklás szerint Varsó az uniós bíróság júliusi ítélete ellenére továbbra sem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága július közepén napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra. A testület szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Washington inváziónak tekint majd bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére - mondta az amerikai elnök. Joe Biden úgy fogalmazott: egyértelművé tette az orosz elnök számára, hogy egy ilyen katonai beavatkozás súlyos gazdasági következményekkel járna. A tervek szerint pénteken tárgyal Genfben az orosz és az amerikai külügyminiszter az egyre fokozódó orosz-ukrán helyzet ügyében. Az észak-atlanti szövetség a héten a moszkvai vezetést egy sor találkozóra hívta meg a politikai rendezés érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×