eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiadási és bevételi oldalon is lát kockázatot a jövő évi büdzsében az ÁSZ - Hírösszefoglaló

A közfinanszírozott egészségügy minden dolgozója megkapja a bruttó 500 ezer forintos jutalmat július elsején. A főpolgármester szerint csődbe viheti a fővárost, ha a költségvetést a jelenlegi formájában fogadja el a parlament.

Minden, a közfinanszírozott egészségügyben dolgozó megkapja a bruttó 500 ezer forintos jutalmat július elsején - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte: az egyszeri bérkiegészítés azon dolgozó hozzátartozóját is megilleti, aki a járvány idején hunyt el.

Továbbra is kedvező a járványhelyzet Magyarországon, de az idősek védelmében még érvényben vannak korlátozások – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a szociális intézményeket már lehet látogatni, de a kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat. Szólt arról is, hogy 3 idős, krónikus beteg halt meg, így már 542 áldozata van a kórnak, az aktív fertőzöttek száma 1.183.

Magyarország megnyitotta határait Ausztria Csehország és Szlovákia állampolgárai előtt - erősítette meg az ügyeleti központ munkatársa. Kiss Róbert az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: korlátozás nélkül utazhatnak a 3 országba a magyar állampolgárok is. A Horvátországból hazaérkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk.

A főpolgármester szerint csődbe viheti a fővárost, ha a költségvetést a jelenlegi formájában fogadja el a Parlament. Karácsony Gergely az RTL Híradónak azt mondta: Budapestnek többet kell majd befizetnie az államkasszába, mint amennyit kap. Hozzátette: azért mondta le a közfejlesztések tanácsának jövő keddi ülését, mert másnapra hívta egyeztetésre a költségvetésről az önkormányzati szövetségeket a belügyminiszter.

Az Állami Számvevőszék szerint megalapozott a jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat, ugyanakkor a bevételi és a kiadási oldalon is vannak kockázatok. Az Országgyűlésnek benyújtott véleményében az ÁSZ kiemeli, hogy nem célszerű olyan mértékű tartalékot beépíteni a költségvetésbe, amely erőforrásokat von el a gazdaság élénkítését szolgáló intézkedésektől.

Az önkormányzati dolgozóknak bértámogatásai csomagot, a helyhatóságoknak pedig elvont bevételeik egy részének visszajuttatását sürgeti a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Boros Péterné elmondta: csak a gépjárműadó elvonása körülbelül 70 kis önkormányzat ellehetetlenülését okozza.

A Nagyvállalati beruházási támogatást tartja a kormány egyik legeredményesebb befektetés-ösztönző eszközének a pénzügyminiszter. Varga Mihály kijelentette: 2015 óta 109 milliárd forintos támogatással mintegy 300 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és 2600 új munkahely jött létre.

A lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen több mint 2 millió 700 ezer ügyfél választotta a törlesztési moratóriumot június elejéig. A nemzeti bank adatai szerint mindkét ügyfélcsoportnál az alacsonyabb összegű hiteleknél választották az átlaghoz képest többen a fizetés átmeneti felfüggesztését.

A nemzeti bank alelnökének javasolja Virág Barnabást a kormányfő. A szakember jelenleg a jegybank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton, az MNB korábbi alelnöke múlt héten mondott le, más fontos vezetői megbízatása miatt.

A Fehéroroszországgal szembeni európai uniós szankciók feloldását sürgette a magyar miniszterelnök Minszkben. Orbán Viktor a fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalásai után közölte: látogatásával világossá kívánta tenni, hogy a fehéroroszok számíthatnak a magyarokra, és jelzést akart adni, hogy teljes a politikai támogatottság a két ország üzletembereinek együttműködése mögött.

Közösségi oldalán kért bocsánatot a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért a szlovák kormányfő. Igor Matovič kitért arra is, hogy az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel szemben.

Romániában alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító jogszabály ellen az államfő. Klaus Iohannis indoklása szerint a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét.

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait – jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos. Ylva Johansson közölte: az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×