eur:
395.1
usd:
371.8
bux:
66349.37
2024. április 16. kedd Csongor

175 olasz koronavírus-halott szombaton - a nap legfontosabb hírei

30-ra nőtt Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma, közülük 20-an magyarok. Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről - jelentette be a köznevelési államtitkár. Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék - jelentette be a főpolgármester. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A szombat reggeli hat után újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma. A koronavírussal foglalkozó kormányzati portál szerint az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak. Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatáskor már korábban azonosítottak. Magyarországon a 30 fertőzött közül 20 magyar, 9 iráni és 1 brit állampolgár.

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről - jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják. A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Megismételte: fontosnak tartja a nagyszülők védelmét, ezért hangsúlyozta, ne ők felügyeljék a gyermekeket.

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: egy ügyeleti rendszer marad, a rászoruló családok gyerekeinek étkezését biztosítják. Hozzátette: bezárnak a budapesti gyógyfürdők, leszámítva az egészségügyi szolgáltatást és bezár az Állatkert is. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a lehető legrosszabbra kell készülni, hogy el lehessen kerülni azt. Hangsúlyozta: a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat biztosítják. Megismételte: a buszokra és trolikra nem lehet az első ajtón felszállni. Hétfőtől 100 forintért lehet használni a Bubit.

Plusz digitális eszközöket szorgalmaz a legszegényebb térségek iskolái számára az MSZP. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke az operatív törzs tájékoztatójára reagálva azt mondta: meg kell szervezni a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek és a digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány. Az ellenzéki politikus hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről.

Ötpontos cselekvési programot dolgozott ki a Jobbik a koronavírus okozta gazdasági válság hatásainak enyhítésére. Az ellenzéki párt elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa fel a magyar munkahelyvédelmi alapot. Ennek feladata, hogy garantálja azon munkavállalók fizetését, akik kényszer hatására kiesnek a munkavégzésből, illetve segítse a kis- és közepes vállalkozásokat a munkahelyek megőrzésében. Jakab Péter szerint garantálni kell az állami foglalkoztatottak bérkifizetésének zökkenőmentességét is.

A DK azt javasolja a kormánynak, továbbra is a korábbi fizetésüknek megfelelő összeget kapják meg a gyermekükkel otthon maradó szülők. Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: pártja hat új javaslattal kívánja segíteni a kabinetet az iskolák bezárásával kapcsolatban. A DK politikusa fontosnak nevezte, hogy a rászoruló gyermekeknek a következő időszakban is el kell juttatni az iskolai étkeztetést. A kabinetnek emellett valóban komolyan kell vennie a távoktatásra történő átállást.

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei azt tanácsolják az egyházközségeknek, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől ne tartsanak istentiszteletet. Javasolják továbbá, hogy a temetések csak szűk körben legyenek. A többi gyülekezettől azt kérik, hogy ne legyen úrvacsoraosztás, kézfogás, a hívek lehetőleg két méter távolságban legyenek egymástól, és a létszám ne haladja meg a kormány által meghatározott száz embert.

Olaszországban százhetvenöttel 1441-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma csaknem háromezerrel, 21 ezer fölé nőtt. A hatóságok leállították az éjszakai vonatjáratokat. Lombardiai illetékesek szerint további tíz napot kell várni annak felmérésére, hogy a fertőzés ütemét sikerült-e megállítani.

Nagy-Britanniában 24 óra alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az elmúlt egy napban tíz páciens halt meg, eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. A nagy-britanniai fertőzöttek száma átlépte az ezret. Közben Párizsban sárgamellényesek tüntettek, dacolva a járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal. Franciaországban a kórokozó eddig 79 ember életét követelte, és több mint 3660-an fertőződtek meg.

izalmat szavazott a román parlament a február elején megbuktatott Ludovic Orban változatlan összetételű kormányának. A házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencián hallgatta meg a szakbizottság, a szájmaszkokat viselő törvényhozók fertőtlenített útvonalon, egyesével járultak aparlamentben kijelölt szavazóterembe. Ludovic Orban együttműködésre szólította fel a fertőzés terjedésének megállításában az állami intézményeket, civil szervezeteket és állampolgárokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×