eur:
394.1
usd:
370.28
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Áder János: a vízválság az emberiség drámája - Hírösszefoglaló

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF. Nem ül be Tarlós István leköszönő főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésbe.

Az emberiség drámájának nevezte a vízválságot a köztársasági elnök. Áder János a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján a 3 napos tanácskozás céljának nevezte, hogy választ találjanak arra, miként lehet megelőzni a válságot ott, ahol erre még van lehetőség, és hogyan lehet alkalmazkodni ott, ahol a vízválság már beköszöntött. Az ENSZ főtitkára a résztvevőkhöz intézett videóüzenetében arról beszélt: mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget, mert a vízhez jutás emberi jog. António Guterres szerint mielőbb össze kell fogni a globális vízügyi problémák megoldására, a vízhiány kezelésére.

A keleti partnerség ügyében szoros együttműködést ígért Azerbajdzsánnak, az uniós tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországnak Orbán Viktor miniszterelnök, ha Magyarország adhatja az Európai Unió bővítési biztosát. A kormányfő Bakuban, a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt mondta: Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Arról is beszélt, hogy a magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a Türk Tanács tagállamainak.

Elfogadhatatlannak tartja Magyarország számára az unió soros elnökségét betöltő Finnország költségvetési javaslatát az igazságügyi miniszter. Varga Judit Luxembourgban az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó tanácsülése után azt hangsúlyozta: a tervezet tovább csökkenti a fejlesztési pénzeken belül a kohézióra szánt összeget is. Hozzátette: a javaslat sem a befizetést, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható.

A közös európai agrárpolitikára fordítható források jelenlegi szinten tartását szorgalmazza közös nyilatkozatában 20 tagállam, köztük Magyarország agrárminisztere. A mezőgazdasági és halászati tanács luxemburgi ülésén Feldman Zsolt államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Magyarország annál nagyobb csökkenést nem tud elfogadni, mint amennyit az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépése indokol.

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A magyar gazdaság az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet. Az IMF növelte inflációs előrejelzését is, a munkanélküliségi ráta pedig marad 3,5 százalék körül. A jegybank szerint jó bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságról a jelentés, és a bankrendszert általánosságban nyereségesnek és likvidnek találták. Közben rontotta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését korábbi prognózisaihoz képest a Nemzetközi Valutaalap.

Nem ül be Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésbe. A leköszönő főpolgármester egymondatos közleményben tudatta, hogy a listavezetésből származó fővárosi képviselői mandátumát nem kívánja átvenni. Orbán Viktor kormányfő már a választások éjszakáján közölte, hogy Tarlós István miniszterelnöki tanácsadóként folytatja a munkát. A Fidesz-KDNP listát Tarlós István főpolgármester-jelölt vezette.

Kilép a Fideszből, és független polgármesterként irányítja Győrt a következő öt évben Borkai Zsolt. A szexbotrányba keveredett és korrupcióval is megvádolt politikus azt hangoztatta: vasárnap felhatalmazást kapott a választóktól a város vezetésére, ezért a polgármesterségtől nem lép vissza. Borkai Zsoltról a választás előtt bő egy héttel látott napvilágot egy frissen létrehozott blogoldalon néhány fénykép és videó, amelyek hitelességét a politikus utóbb részben elismerte. Akkor azt hangoztatta, hogy nem büszke a történtekre, de törvénytelenséget nem követett el. Most botlásnak nevezte az esetet.

Nem egyeztek meg Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásairól az Európai Unió tagállamai. A kérdés a csütörtöki uniós csúcson kerülhet ismét napirendre. Egyes források szerint Franciaország úgy vélekedett: a két országnak még számos reformot kell végrehajtania. Johannes Hahn, csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos szerint a két állam teljesítette az unió által támasztott feltételeket és egy további halasztás rontja az unió hitelességét a Nyugat-Balkánon.

Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt elnökét bízta meg kormányalakítással a román elnök. Klaus Iohannis hangsúlyozta: átmeneti kormányról van szó, amely a jövő évi parlamenti választásokig vezeti majd az országot. Az eddigi szociáldemokrata miniszterelnök, Viorica Dancila kormányától a múlt héten vonta meg a bizalmat a parlament.

Támogatást vár a türk nyelvű országoktól a terrorizmus elleni harcban a török államfő. Recep Tayyip Erdogan a Türk Tanács bakui csúcstalálkozóján kijelentette: Ankara addig folytatja hadműveletét Szíriai északi részén, amíg fel nem számolja a terrorizmus jelentette fenyegetettséget, a migráció kiváltó okait, a humanitárius válságot. Ankara azt tervezi, hogy hamarosan az észak-szíriai Manbídzstól egészen az iraki határig biztonsági övezetet hoz létre, az első szakaszban egymilliónyi szíriai menekültet költöztetnek oda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×