eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Együttműködik a ferihegyi zajcsökkentésért a főváros és az innovációs tárca - Hírösszefoglaló

Budapestre látogathat az amerikai elnök a Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadása után. Megkezdődött a magyar fővárosban Európa első nemzetközi migrációs konferenciája.

A kétoldalú Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadása után tart lehetségesnek egy amerikai-magyar csúcstalálkozót a budapesti amerikai nagykövet. David Cornstein az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban felidézte, hogy a dokumentum már a magyar parlament illetve az amerikai törvényhozás előtt van, csak ratifikálni kell. Hozzátette, hogy a védelmi megállapodáson kívül is van néhány bejelenteni való, amelyeken még dolgozik a nagykövetség. Úgy fogalmazott, hogy ha ezek a dolgok révbe érnek, akkor föl fogja vetni Washingtonban a csúcstalálkozó lehetőségét.

Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a budapesti migrációs konferenciát megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a tömeges migráció, ami nem jár együtt integrációval, egyszerre rossz a kibocsátó országoknak, az útra kelőknek, és azon országoknak is, amelyek adófizetői fizetik a a közbiztonság összeomlásának költségeit. A budapesti az első nemzetközi migrációs konferencia Európában. A Mathias Corvinus Collegium háromnapos tanácskozásán Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tart holnap.

A Nemzeti Eszközkezelő eddig több mint 28 ezer ügyfelének küldte meg azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az érintett ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. A bérlőknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik konstrukciót választják. A társaság közleménye szerint a NET Zrt. a hónap végére befejezi a nyilatkozatra felhívó levelek kiküldését mintegy 32 500 ügyfelének, akik jogosultak a kedvező feltételek mellett visszavásárolni ingatlanukat.

Együttműködik a ferihegyi zajcsökkentésért a főváros és az innovációs tárca. Erről Tarlós István főpolgármester és Palkovics László miniszter írt alá megállapodást. A tárca és a hivatal támogatja a légiközlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, valamint a leszállási korlátozás felülvizsgálatát. Szükségesnek tartják a független zajszint mérést, amelyet a Közlekedéstudományi Intézet végezne. Tarlós István és Palkovics László abban is egyetértett, hogy a témában felvetődő kérdéseket egy légiközlekedési munkacsoporton belül kell megvitatni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója szerint lassan elcsendesednek a viták a Liget Projekt és annak beruházásai körül. Persányi Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: értékrendi és koncepcionális vitáról volt szó, arról, hogy ez egy országos jelentőségű beruházás, vagy a közelben lakók pihenését, szórakozását szolgálja. A közelgő főpolgármester-választásra utalva azt mondta: az eredménytől függetlenül a biodóm épülete minden bizonnyal megvalósul majd.

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest programban. Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta, hogy a csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épület Millennium Háza néven ősszel a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg a kapuit. A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák.

A Via Carpatia teljes magyar autópálya-szakaszának 2022-es befejezését ígérte Kielce városában az államfő. Áder János a lengyel-magyar barátság napja alkalmából utazott kétnapos látogatásra az országba. A köztársasági elnök az államfői találkozó után azt is hangsúlyozta: a folyosónak az a szakasza, amely Magyarországra esik, akkor már autópályaként vagy kétszer kétsávos gyorsforgalmi útként lesz használható.

Az Egyesült Arab Emirátusok a világgazdasági változások tempóját diktáló országok közé tartozik, amellyel Magyarország szoros együttműködésre törekszik - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Magyarország-Egyesült Arab Emírségek gazdasági vegyes bizottság második ülése után kiemelte: az emírségekbeli és a magyar vállalatok közötti együttműködést támogatja majd az Eximbanknál nyitott 630 millió dolláros hitelkeret.

Az Európai Bizottság elnöke szerint kölcsönösség szükséges a jelenleg egyenlőtlen kereskedelmi kapcsolatban az Európai Unió és Kína között. A brüsszeli uniós csúcs után Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy az ázsiai ország egyszerre versenytárs, partner és rivális az Európai Unió számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kínai piac nem elég nyitott az európai termékek előtt.

Világszerte számos vezető politikus bírálta az amerikai elnök bejelentését a Golán-fennsík izraeli fennhatóságáról. Donald Trump csütörtökön úgy nyilatkozott: 52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a fennsík felett. Szíria, Egyiptom és Irán elítélte az amerikai bejelentést és az Európai Unió továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát. Moszkva és Ankara is úgy véli: az amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×