eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: MMA

MMA-közgyűlés: „a magyar kultúrának a családokat is kell szolgálnia”

Megszűnt a Magyar Művészeti Akadémia Budapest-centrikussága, mert immár hét vidéki munkacsoport is segíti a művészeti projektek megvalósulását – mondta az InfoRádiónak Richly Gábor, a köztestület főtitkára a tavaszi közgyűlést követően.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) első közgyűlését tartotta ebben az évben az alkotmányos köztestület székházában, a Pesti Vigadóban. A rendezvény háziasszonya Juhász Judit volt. A közgyűlés tagjait először Vashegyi György, az MMA elnöke, majd Csák János, kulturális és innovációs miniszter köszöntötte:

„Szeretem ezt a palotát, hiszen Makovecz Imre, Fekete György és Jankovics Marcell szelleme lengi be Vigadó pompás tereit” – kezdte beszédét Csák János, aki felidézte, hogy éppen az MMA közgyűlése napján lett egy éve annak, hogy betölti a miniszteri tisztséget. A miniszter hangsúlyozta, hogy tárcája, amely kultúrával és tudománnyal egyaránt foglalkozik, a jövő minisztériuma.

„A kormányzat úgy gondolkodik, hogy az életben vannak miértek és vannak hogyano” – folytatta. A miértekről, a munka céljáról szólva Babitsot idézte: a feladat a magyar szellem és műveltség hagyományainak a továbbvitele. A hogyanról, a célhoz vezető eszközökről pedig kiemelte: a kultúra átadása nem lehet kizárólag az oktatás feladata, abban a családoknak, az egyházaknak, a kulturális intézményeknek is jelentős szerepük van.

Az MMA küldetése, hogy minden generáció számára vonzóvá tegye a magyar kultúrát

– fejtette ki a miniszter –, legyen az a belső erő, ami gazdaggá teszi a magyar művészetet és tudományt, még a mai, technikai vívmányokkal teli világban is. A kultúra fontos eleme a nemzeti identitásnak, s az identitás nem maradhat fenn intézmények nélkül. A művészet az egyén világlátása és döntései szempontjából szintén megkerülhetetlen, ezért látja a miniszter az MMA szerepét alapvetően fontosnak – olvasható a köztestület honlapján.

Budapest, 2023. május 24.
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. május 24-én.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. május 24. Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. május 24-én. MTI/Mónus Márton

„A kultúra épít, bátorít és vigasztal. Inspirációkat éppúgy ad, mint, szükség esetén erőt az újrakezdésekhez. A nemzet elképzelhetetlen erős családok nélkül, ezért a magyar kultúrának, benne az MMA-nak, a családokat is kell szolgálnia. Az MMA nemcsak intézményként ad sokat a magyar művelődésnek, hanem kiemelkedő személyeket, személyiségeket is példaként állít a társadalom elé” – utalt az újonnan választandó akadémikusok személyére Csák János.

A köszöntők után a tagok megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt társaikról: Ambrus Éváról, Bak Imréről, Duray Miklósról és Párkai Istvánról.​ A napirend elfogadását követően Pálfalvi Tamás MMA-ösztöndíjas trombitaművész előadását hallgatták meg az egybegyűltek. Ezt követően megkezdődött a közgyűlés napirendi pontjainak tárgyalása: a tagság meghallgatta és elfogadta az éves beszámolókat és az MMA 2023. évi művészeti és szakmai programtervét, valamint döntöttek a 2023. évi köztestületi állandó díjak adományozásáról, és egyeztettek a 2023-as tisztújítás menetéről is.

Budapest, 2023. május 24.
Szavazógéppel szavaznak a küldöttek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. május 24-én.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. május 24. Szavazógéppel szavaznak a küldöttek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. május 24-én. MTI/Mónus Márton

Írásbeli beszámolója kiegészítéseként Richly Gábor, az MMA főtitkára egyebek mellett hangsúlyozta az együttműködés fontosságát: az akadémikusok közötti együttműködés erősítését, a köztestület és az MMA Titkárság közötti kapcsolat folyamatos és gördülékeny biztosítását, valamint új partnerek megnyerésének a fontosságát. Az akadémikusok közötti közös gondolkodás szempontjából kiemelte a regionális munkacsoportok szerepét. Az idén hét régiós központtal – Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben – megalakult munkacsoportok megteremtik azt a keretet, amelyben

a köztestületté válás kezdeti időszakát felidéző, összművészeti gondolkodás a megújult keretek között sikerrel továbbvihető.

A közgyűlés szavazott a köztestületi díjakról is: 2023-ban a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját Szurcsik János festőművész, az MMA Nagydíját Berlász Melinda zenetörténész, az MMA Aranyérmét Horváth Jenő Füzér polgármestere, az MMA Művészeti Írói Díját Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, és az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Hollós László televíziós szerkesztő részére adományozza, melyeket június 13-án, ünnepélyes keretek között adnak majd át a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésen rekordszámú, ötven új levelező tagot választott meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választásáról is döntött. Ezen kívül levelező tagok kaptak rendes tagi státuszt. További részletek itt olvasható.

A Richly Gábor az InfoRádiónak a 2023-as tervekről is beszélt, ez alább hallgatható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×