eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A 2023-as Grammy-díjasok. Forrás:Twitter/CNBC-TV18
Nyitókép: Forrás:Twitter/CNBC-TV18

Grammy-díj: Harry Styles kapta az év albuma díjat - videó

Los Angeles-i Grammy-gálán Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját.

A rapper Bad Bunny nyitotta az idei, 65. Grammy-díjátadót, amely a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után visszatért Los Angelesbe, a Crypto.com Arenába.

Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálát Beyoncé dominálta: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, ezzel több mint negyedszázados rekordot döntött meg, és immár egyedül ül a Grammy képzeletbeli trónján.

Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti összesen 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért.

Az idei győztesek közül többen mondtak köszönetet Beyoncé-nak, hangsúlyozva, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk. Az előadót férje, a rapper Jay-Z is köszöntötte a színpadon. Beyoncé egyébként a nagy közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt. Ő kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint negyedikként a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammy-jét.

Az év albumát megnyerő Harry Styles Harry' House című lemezével a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is győzött.

Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért; az előadó köszönőbeszédében Prince-nek ajánlotta díját. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, olyan neveket maga mögé utasítva, mint Wet Leg, Anitta és a Maneskin. Samara Joy a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés is. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális pop albumért kapott elismerést Higher című anyagával.

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raitt nyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, megelőzve mások mellett Adele-t, Taylor Swiftet és Beyoncét is. Dala - mint az előadó a gálán kiemelte - a szervadományozásról szól. Raitt két másik Grammy-t is hazavihetett (legjobb amerikai előadás, legjobb amerikai gyökerű dal).

A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammy-t is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

A gálán egy negyedórás műsorral adóztak a hiphop 50. születésnapjának. Az előadás során színpadra lépett Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J is. A műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rap előadás (The Heart Part 5) és a legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, a rapper Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak. Lynn Coal Miner's Daughter című dalát Kacey Musgraves adta elő, a Migos hiphop-csapat volt tagját, Takeoff-ot Quavo és a Maverick City Music idézte meg, McVie-ra pedig Sheryl Crow, Mick Fleetwood és Bonnie Raitt emlékezett közösen a Songbirddel.

A Grammy-díjátadó házigazdája idén is Trevor Noah volt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×