INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

nyelv

nyelvvizsga-amnesztia

oktatás

Lovári és eszperantó, bezuhant a nyelvvizsgázók száma

Lovári és eszperantó, bezuhant a nyelvvizsgázók száma

Infostart

Kevesebb mint 83 ezren nyelvvizsgáztak tavaly, közülük ráadásul csak 60 ezren szerezték meg a bizonyítványt. korábban még 120-135 ezren próbálkoztak meg az írásbelivel és a szóbelivel.

2020 óta töredékére csökkent a nyelvvizsgázók száma – derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály adataiból amelyet az Eduline ismertet.

Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak: többnyire középiskolások és egyetemisták futottak neki az írásbelinek és a szóbelinek valamilyen idegen nyelvből.

Ez a szám 2020-ra alig több mint 86 ezerre esett vissza – ami önmagában nem meglepő, hiszen a koronavírus-járvány miatt egy időre bezártak a nyelviskolát, sőt maguk a nyelvvizsgaközpontok is. A nyelvvizsgázók száma azóta sem tért vissza a korábbi szintre: 2021-ben 85 504 fő szerzett nyelvvizsgát, tavaly pedig már csak 82 836-an.

A kérdés, hogy miért történt ez, a válasz viszonylag egyszerű, és ezt a számok is bizonyítják. Látványos ugyanis a csökkenés az eszperantóból és lovári nyelvből – mind a kettő népszerű volt azoknak a végzős egyetemistáknak a körében, akiknek viszonylag gyorsan volt szükségük nyelvvizsgára. Míg eszperantóból néhány évvel ezelőtt még több mint háromezren vizsgáztak, tavaly már csak 244-en. Lováriból is komoly a visszaesés, 2017-ben még 1690-en vizsgáztak, 2022-ben már csak 371-en.

Közben az Oktatási Hivatal szerkesztőségünkkel közölte: a nyak.oh.gov.hu-n közzétett 2022. 2. félévi nyelvvizsga-statisztikák folyamatosan frissülnek, a végleges adatok várhatóan áprilisban lesznek elérhetők.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018