eur:
392.8
usd:
367.87
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Lovári és eszperantó, bezuhant a nyelvvizsgázók száma

Kevesebb mint 83 ezren nyelvvizsgáztak tavaly, közülük ráadásul csak 60 ezren szerezték meg a bizonyítványt. korábban még 120-135 ezren próbálkoztak meg az írásbelivel és a szóbelivel.

2020 óta töredékére csökkent a nyelvvizsgázók száma – derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály adataiból amelyet az Eduline ismertet.

Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak: többnyire középiskolások és egyetemisták futottak neki az írásbelinek és a szóbelinek valamilyen idegen nyelvből.

Ez a szám 2020-ra alig több mint 86 ezerre esett vissza – ami önmagában nem meglepő, hiszen a koronavírus-járvány miatt egy időre bezártak a nyelviskolát, sőt maguk a nyelvvizsgaközpontok is. A nyelvvizsgázók száma azóta sem tért vissza a korábbi szintre: 2021-ben 85 504 fő szerzett nyelvvizsgát, tavaly pedig már csak 82 836-an.

A kérdés, hogy miért történt ez, a válasz viszonylag egyszerű, és ezt a számok is bizonyítják. Látványos ugyanis a csökkenés az eszperantóból és lovári nyelvből – mind a kettő népszerű volt azoknak a végzős egyetemistáknak a körében, akiknek viszonylag gyorsan volt szükségük nyelvvizsgára. Míg eszperantóból néhány évvel ezelőtt még több mint háromezren vizsgáztak, tavaly már csak 244-en. Lováriból is komoly a visszaesés, 2017-ben még 1690-en vizsgáztak, 2022-ben már csak 371-en.

Közben az Oktatási Hivatal szerkesztőségünkkel közölte: a nyak.oh.gov.hu-n közzétett 2022. 2. félévi nyelvvizsga-statisztikák folyamatosan frissülnek, a végleges adatok várhatóan áprilisban lesznek elérhetők.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×