eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 21: A guest takes a photo during Christies announcement that they will offer Andy Warhol’s Shot Sage Blue Marilyn painting of Marilyn Monroe at Christie’s on March 21, 2022 in New York City. The work comes to Christie’s from the Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich and all proceeds of the sale will benefit the foundation. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)
Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images

Rekordáron kelt el Andy Warhol ikonikus Marilyn Monroe-portréja

A színésznőt ábrázoló 1964-es portré 195 millió dollárért (69,9 milliárd forint) kelt el egy hétfő esti New York-i aukción, ezzel a szitanyomat lett minden idők legdrágább, amerikai alkotótól származó műve, egyben a legdrágább 20. századi műalkotás, amelyet nyilvános árverésen eladtak.

A Shot Sage Blue Marilyn című, 101,6-szer 101,6 centiméteres lenvászon alkotás a tragikus sorsú filmcsillag egy, a Niagara című film promózása során 1953-ban készült fényképén alapul, és Warhol legismertebb műve a Campbell leveskonzervet ábrázoló kép mellett. A mű a várakozásoknak megfelelő áron, négy perc alatt talált gazdára a Christie's manhattani székházának zsúfolásig megtelt aukciós termében.

Az ikonikus képet a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány bocsátotta áruba, amely a teljes bevételt jótékony célokra (gyermekek egészségügyi ellátására és oktatására) fordítja. A vásárlót nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy a győztes ajánlatot egy helyszínen lévő licitáló tette.

Az eddigi 20. századi rekordot Pablo Picasso Les femmes d'Alger (version 0) című festménye tartotta, amely 179,4 millió dollárért kelt el 2015 májusában. Ezt megközelítő, 170,4 millió dolláros árat fizettek 2015 novemberében Amedeo Modigliani Nu couché című művéért.

Az abszolút árverési rekordot a Salvador Mundi című, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény tartja, amelyet 2017-ben vásárolt meg 450,3 millió dollárért a szaúd-arábiai trónörökös.

Andy Warhol korábbi legdrágább alkotása a Silver Car Crash (double disaster) című, autóbalesetet ábrázoló monumentális festménye volt, amelyet 105 millió dollárért adtak el 2013-ban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×