eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2013-ban volt barátnőjét lúggal leöntő és bántalmazó orvos perének sértettje, a volt barátnő (b2) a vádlott tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében a hallgatóság soraiban 2018. február 22-én. A férfit kilenc év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a bíróság.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tényregényként jelent meg a "lúgos orvos" története

A lúgos orvos eseteként elhíresült bűncselekményt, Renner Erika történetét írta meg tényregényként Mérő Vera. Az újonnan induló Felhő Café Könyvek kiadó első kötetéről beszélgettünk a szerzővel.

Sokaknak ismerős lehet az elmúlt évekből az úgynevezett lúgos orvos pere, Renner Erika története, akit egy kórházigazgató brutálisan megcsonkított. Évekig húzódott végleges ítélet nélkül az ügy az igazságszolgáltatás útvesztőiben. Ezt az igen bonyolult históriát dolgozza fel a Lúg című "tényregény".

"Minden, ami a regényben leírva szerepel, az

a valóságban is pontosan úgy történt"

– jelentette ki kérdésünkre a Lúg szerzője, Mérő Vera. "Alapvetően azért inkább a regény műfajához közelít, vannak benne olyan jellegű fikciós elemek, amelyek nem szó szerint adnak vissza egyes lezajlott párbeszédeket, de az adott események megtörténtek, és úgy történtek meg, ahogy az le van írva" – tette hozzá.

A szövegnek ugyanis "élvezhetőnek", az irodalmi szempontokat is figyelembe vevőnek kellett lennie.

A könyvről szóló egyik recenzióban az szerepel, hogy egy olyan nőről szól, akit "voltaképpen meggyilkoltak", de "mint a főnix, mégis él, utat mutatva, hogy ez többé senkivel ne történhessen meg". Ezzel kapcsolatban Mérő Vera kijelentette, a könyv nagyon sok szempontból példa és példázat. Akár csak az igazságszolgáltatás működésére, illetve arról is.

"Az igazságszolgáltatást nézve is fontos kordokumentum ez a történet.

De ha csak azt nézzük, hogy Renner Erika küzdelme során egy ponton megszüntették a nyomozást, miközben vele az történt, ami történt, majd laikusként 8 nap alatt írtak egy fellebbezést, ami után az ügy újraindult, elképesztő történet rajzolódik ki, egyben hatalmas eredmény" – fejtegette az író.

Márpedig szerinte ez az "eredmény" az, ami reményt ad a hasonló helyzetben lévő nőknek, és "példát is mutat Erika az erejével mindenkinek, aki tehet az áldozatokért".

A könyvet megvásárlók a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítványt is támogatják. Renner Erika maga is segítője az áldozatvédő alapítványnak.

Renner Erika története valószínűleg a filmvásznon is megjelenik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×