eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
MOSCOW, RUSSIA  AUGUST 26, 2021: Serbian filmmaker and actor Emir Kusturica performs in a concert titled Maskarad Po ... Plyashem [Masquerade: Lets Dance] at Music Media Dome. Vladimir Gerdo/TASS (Photo by Vladimir Gerdo\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Vladimir Gerdo\TASS via Getty Images

Orosz állami alkalmazott lesz Emir Kusturica

Ő lesz az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színházának főigazgatója.

A világhírű jugoszláv-szerb filmrendezőt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kérte fel a tisztség betöltésére, és Kusturica az ajánlatot hálásan elfogadta kettejük hétfői találkozóján - közölte a sajtóval Rosszijana Markovszkaja, a minisztérium szóvivője.

Sojgu "az orosz kultúra legjobb hagyományainak megőrzésében és fejlesztésében játszott szerepére tekintettel" kérte fel a kétszeres Arany Pálma-díjas rendező-színészt, hogy legyen az orosz hadsereg vezető színházának irányítója.

A szóvivő szerint Kusturica megköszönte és nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, méltatta a színház "nagy múltját és hagyományát", és kijelentette, hogy "egy olyan világban, amelyben gyorsan változnak az értékek, ő a klasszikus értékek megőrzésére fog törekedni".

A 67 éves rendező tervei között szerepel színre vinni olyan híres filmek témáját, mint a Szállnak a darvak című 1957-es szovjet háborús filmdráma, vagy saját 2004-es abszurd realista drámája, Az élet egy csoda, amely egy család életét és szétesését mutatja be a délszláv háború alatt - mondta el a szóvivő.

Az 1929-ben alapított moszkvai színházban főleg háborús témájú drámákat játszanak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×