eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt az Oscar-díjas Marilyn Bergman

Férjével Frank Sinatra, Barbra Streisand, Aretha Franklin és Michael Jackson számára is írt dalokat.

Elhunyt 93 éves korában Los Angelesben Marilyn Bergman dalszerző, aki férjével, Alan Bergmannal több száz filmbetétdalt írt, köztük az Ilyenek voltunk és a Yentl című filmek Oscar-díjas számait.

Férje mellette volt mikor elhunyt. Halálát légzéselégtelenség okozta, de nem szenvedett Covid-19-ben - közölte szóvivője, Jason Lee.

Az 1958-ban összeházasodott Bergmanék a legtartósabb, legsikeresebb és legtermékenyebb dalszerző párosok közé tartoztak, filmes, televíziós és színpadi munkákat is vállaltak. Olyan zeneszerzőkkel dolgoztak együtt, mint Marvin Hamlisch, Cy Coleman és Michel Legrand, és a világ legnagyobb énekesei, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Aretha Franklin és Michael Jackson énekelték számaikat.

Ők írták Streisand és Neil Diamond számára a You Don't Bring Me Flowers című duettet, Sinatra Nice 'n' Easy című számát, és a Dean Martin által előadott Sleep Warm című dalt.

De leginkább a filmekhez írott betétdalaik révén váltak ismertté. A Barbra Streisanddal és Robert Redforddal forgatott Ilyenek voltunk főcímdaláért kapták egyik Oscar-díjukat. A másik kettőt pedig a Windmills of Your Mind (A Thomas Crown-ügy) és a Yentl filmzenéjének elismeréseként vehették át az amerikai filmakadémiától.

Két Grammy-díjat és négy Emmy-díjat is kaptak, és beiktatták őket a Dalszerző Hírességek Csarnokába.

Marilyn Bergman halálhírét számos pályatársa megrendülten fogadta. A közösségi médián Quincy Jones tehetségét és emberi nagyságát méltatta.

Norman Lear, a Maude és a Good Times tévésorozat alkotója a Twitteren búcsúzott tőle. "Azoknak, akik szerették Bergmanék dalszövegeit, Marilyn ma magával vitt egy kis darabot a szívükből és a lelkükből" - írta.

Marilyn Bergman volt az első nő, akit beválasztottak az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társasága tagjai közé, majd később az elnöki posztot is betöltötte. Ő volt a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel-megőrzési Bizottságának első elnöke is.

Streisand egész pályafutása során Bergmanékkal dolgozott, több mint 60 dalukat vette fel, és egy egész albumot is szentelt a dalaiknak. Az Oscar-díjas színésznő és énekesnő szombaton egy olyan képet tett ki a Twitterre, amelyen a házaspárral együtt látható. Mint írta: "A dalaik időtlenek, akárcsak a szerelmünk. Nyugodj békében".

Streisandhoz hasonlóan Bergmanék is alsó-középosztálybeli brooklyni zsidók voltak. Ugyanabban a kórházban születtek, Alan négy évvel korábban, mint Marilyn, akinek lánykori neve Katz volt. Ugyanazon a környéken nőttek fel, és gyerekkoruktól rajongtak a zenéért és a filmekért. Mindketten Los Angelesbe költöztek 1950-ben, de csak néhány évvel később találkoztak, amikor ugyanannak a zeneszerzőnek dolgoztak.

"Írói vagy házastársi kapcsolatunk? Azt hiszem, mindkettő alapja a tisztelet és a bizalom, ami az írói partnerségben, az üzleti partnerségben vagy egy házasságban is nélkülözhetetlen" - nyilatkozta Marilyn a Huffington Postnak.

Férjén kívül közös lányuk, Julie Bergman gyászolja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×