INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

pénz

érme

mnb

árpád-házi szent erzsébet

Fém százezrest bocsát ki a jegybank

Fém százezrest bocsát ki a jegybank

Infostart

Az új forintérme Árpád-házi Szent Erzsébet előtt tiszteleg.

A Magyar Nemzeti Bank "Árpád-házi Szent Erzsébet" megnevezéssel kivételesen magas, 100 ezer forint névértékű arany és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki pénteken - írja a Napi.hu.

Az emlékérme az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat harmadik tagja lesz, követve a 2017-ben megjelent Szent Margit, illetve a 2019-ben kibocsátott Szent Piroska emlékérméket.

Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgáló szeretet védőszentje. II. András (1205–1235) magyar király és Merániai Gertrúd leánya, IV. Béla húga, Lajos türingiai tartománygróf hitvese.

Az új emlékérme előlapján - két függőleges sáv között - Árpád-házi Szent Erzsébettől származó idézet olvasható nyolc vízszintes sorba tördelve:

Azt mondom nektek, hogy örömöt kell szereznünk az embereknek

Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „100000”, illetve „2000” értékjelzés, a „Ft” felirat, a „2021” verési évszám és a „BP.” verdejel.

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, szélük sima. A 100 000 forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetből készült, súlya 4,2 gramm.

Nyitókép: mnb
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018