eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csonka Szilvia (b) Ágika és Szabó Tibor (j) az őrnagy szerepében Örkény István Tóték című tragikomédiája próbáján a szombathelyi Weöres Sándor Színházban 2013. október 1-jén. A darabot a cseh Ivo Krobot rendezésében 2013. október 4-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Kászoni László

Művészeti Tanács kötelékében vezeti a szombathelyi színházat Jordán Tamás utóda

A népszínházi vonal erősítése mellett egy Művészeti Tanácsot is létrehozna a szombathelyi Weöres Sándor Színház új igazgatója, Szabó Tibor.

A 64 éves Szabó Tibor váltja a szombathelyi Weöres Sándor Színház élén Jordán Tamást a következő öt évre.

Szabó Tibor az InfoRádiónak azt mondta: nem tudja, hogy egyáltalán fel lehet-e készülni a színház vezetésére a járványhelyzet miatt, hisz "mindennapi nehézségeket" jelent a világjárvány, új kihívásokat okozva.

"A legerősebb tartópillér a bevétel, ami a bérlet- és jegyeladásból származik, és hát mára ez sok tízmillióval kevesebb, ezzel kell indítanunk ebben az évben. A másik, hogy a művészembernek direktben kell a visszajelzés. Dolgozunk, készítjük az előadásokat, de nem tudjuk, mikor mutathatjuk meg a nézőknek" - ecsetelte Szabó Tibor.

Az intézmény vezetését - mint elmondta - nem egyedül végezné, hanem egy újólag létrehozandó Művészeti Tanáccsal együtt, ez tapasztaltabb és fiatalabb színházi emberekből, rendezőből, színészből, dramaturgból állna össze. Ez a csapat segítene neki

összeállítani a művészeti társulatot mennyiségben és minőségben, segítik az igazgatót a repertoár összeállításában, a színész és a szerep összepárosításában, valamint a rejtett képességek felfedezésében.

A Művészeti Tanács tagja mások mellett Horváth Csaba táncos-koreográfus-rendező, az SZFE tanára, Kiss Csaba József Attila-díjas dramaturg és Jászai-díjas rendező, Nagy Cili színész, Szárdár Tagirovszkij rendező és Nagy Péter István fiatal táncos-színész-rendező.

Az általa elképzelt népszínházi "vonal" mellett szól, hogy Szombathely egy vidéki megyeszékhely, ekképp pedig mindenféle igényt ki kell tudnia elégíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×