eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mácsai Pál, a színház igazgatója beszél a 2017/2018-as évadnyitó társulati ülés előtt tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Örkény István Színházban 2017. szeptember 26-án. Az eseményen átadták a színház felújított nézőterét.
Nyitókép: Mohai Balázs

A színházi büfébe csábítja a nézőket az Örkény Színház

Tizenkét produkciót láthat streamelve decemberben az Örkény István Színház közönsége. A teátrum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: rendhagyó szilveszteri műsorral is készülnek, amelyben a társulat színészei mesélnek majd pályájuk legemlékezetesebb pillanatairól.

A streamelt nagyszínpadi produkciók között megtalálható – mások mellett – a Csoda és Kósza gyerekelőadás, a Kiváló dolgozók, amely az első részvételi előadás lesz az Örkény Színházban, illetve kőszínházban Budapesten, ahol civilek szerepelnek a színészek mellett, az úgynevezett segítő szakmák képviselői, a szülésznőtől a bábáig. Továbbá az Anyám tyúkja 1. és 2., A Hattyú, az Édes Anna és az Azt meséld el, Pista!, illetve a Zűrzavar 2045 előadás is színre kerül. Valamint szilveszter napján egy egyszeri és egyedi előadás: a Színészbüfé/Büfészínész, ahol a társulat 14 tagja azokat az emlékeit eleveníti föl, amiből valamit tanult az életről vagy a szakmáról – ismertette az InfoRádióban Mácsai Pál.

Reményei szerint a darab sok nevetéssel, derűvel és némi tanulsággal, esetleg megrendüléssel, meghatódással fog szolgálni, vagyis mindaz, ami a színpadon megtörténhet, meg is történik. Az színházigazgató azt is elárulta, ő is színpadra áll, sőt, házigazdaként fog „tündökölni” a szilveszteri előadásban, derűt hozva a mostani félelemmel, szorongással, magánnyal és bezártságérzettel terhes időszakban.

Az Örkény Színház vezetője hozzátette: a fellépők a történeteiket egyedül vele fogják előre megosztani, tehát egymás között sem lesznek ismertek, hogy spontán tudjanak rá reagálni, mintha valóban egy színházi büfében lenne az ember. Az viszont biztos, hogy Mácsai Pál föl fogja idézni az Őze Lajossal való találkozását, és nagy valószínűséggel a Garas Dezsővel, Darvas Ivánnal, esetleg Tolnai Klárival történt megismerkedését is.

A stúdiószínházban látható lesz a – George Orwell 1984 című regénye alapján feldolgozott – '84 című előadás, továbbá a Diggerdriver című monodráma Epres Attila elővezetésében, és A lélek legszebb éjszakája, amely szintén egy kortárs magyar darab.

Mácsai Pál a streameléssel kapcsolatban megjegyezte, nagyon érdekes ezt az egynegyedrészt kényszer és háromnegyedrészt élvezetes inspirációhelyzetet kortársként követnie, amikor a színházi munka így át tud tevődni online felületre. Amit a néző otthon lát, hasonlíthat némiképp egy tévéközvetítésre, mégis teljesen más. A tévéközvetítés ugyanis nagyjából a tizedik sor távolságába ülteti le az otthoni nézőt, míg a stream az első sorba, sőt, gyakorta a színpadra – magyarázta a színházigazgató, példaként említve a '84-et, amely során csak a színpadon hat kamera van, néha a színészek kezében. Mindezek miatt ritka és izgalmas jelleget kap az előadást, amit világszerte bárki megtekinthet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×