eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Fantasztikus programot állított össze a Müpa a Wagner-rajongónak

Világszerte elérhető lesz a Müpa Wagner-fesztiválja: a teljes A Nibelung gyűrűje tetralógiát, továbbá A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert bemutató virtuális fesztivállal várják a nézőket csütörtöktől június 27-ig a Müpa Home közvetítéssorozatában.

A Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok archívumából. Az online közvetítések a Müpa Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a Müpa Home oldalon érhetők el.

Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok alapítója, művészeti vezetője a tavalyi előadások alkalmával az InfoRádiónak arról beszélt, hogy Wagner zenéje mennyire

megosztó, de érzékisége, érzelmi túldimenzionáltsága és bombasztikussága sokak által rajongott.

„Wagner egy külön helyet foglal el az egész zeneirodalomban, mert az ő zenéjének megszállottjai a legintenzívebb zeneszeretők, akik léteznek. Vannak olyanok, akik elutasítják, de senkit sem hagy hidegen – emelte ki a karmester. – Amikor életemben először Wagnert hallgattam, egy rádióközvetítés volt, 8-9 éves lehettem, és rémesnek tartottam a darabot, és úgy unatkoztam, hogy az, sikerült később megszeretnem, az már direkt csoda. Szóval mindenkinek van egy olyan szakasza az életében, amikor valahogy ennek a zenének az érzékisége megérinti és a hatalmába keríti” – fogalmazott.

Fischer Ádám hozzátette,

a Müpában sokkal intimebb, belsőségesebb Wagnert lehet bemutatni, mint bárhol a világon.

„Wagner zenéjét itt egy másik oldaláról tudom megmutatni, és ilyen téren a Müpa igazi alternatívát nyújt. Olyan hangzásokat tudok itt létrehozni, olyan pillanatokat, amit sehol máshol. Nem az a cél, hogy egymást utánozzuk, hanem, hogy alternatívát nyújtsuk” – vélekedett.

Az idei Budapesti Wagener-napokat rendhagyó módon a közönség a saját otthonában láthatja.

A Nibelung gyűrűje Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott, 2015-ben és 2016-ban, HD minőségben rögzített négy előadását, A nürnbergi mesterdalnokok Michael Schulz rendezte produkciójának 2013-as premierjét, A bolygó hollandi Kovalik Balázs-féle változatának 2015-ös bemutatóját, és a Matthias Oldag által színpadra állított Tannhäuser 2018-ból lehet majd látni a műsorban. A regisztráció nélkül megtekinthető felvételeket a Müpa földrajzi korlátozások nélkül közvetíti magyar nyelvű feliratozással, azonban angol feliratozás is elérhető az előadásokhoz.

A Müpa célja, hogy a Wagner-napok törzsközönsége mellett a világ minden pontjáról új rajongókat szerezzen a budapesti eseménynek.

Programsor

Wagner: A Rajna kincse
2020. június 18. 18:00

Wagner: A walkür
2020. június 19. 18:00

Wagner: Siegfried
2020. június 20. 18:00

Wagner: Az istenek alkonya
2020. június 21. 18:00

Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok
2020. június 24. 18:00

Wagner: A bolygó hollandi
2020. június 26. 18:00

Wagner: Tannhäuser
2020. június 27. 18:00

A Budapesti Wagner-napok részletes programja ide kattintva érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×