eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Csaknem 400 dalszerző számlájára érkezik pénz

Egységesen bruttó 160 ezer forint gyorssegélyt kapnak abból a 62 milliós támogatási keretből, amelyet március végén hozott létre az Artisjus jogvédő irpda könnyűzenei szerzők számára.

A felhívás minden olyan dalszerzőnek, szövegírónak szólt, akik a koronavírus-járvány miatt lemondott fellépéseik és egyéb munkáik miatt jelentős bevételkiesést szenvednek el. 680 pályázat érkezett az Artisjus Zenei Alapítványához, ezeket bírálták el.

A döntés értelmében 389 szerző részesül rendkívüli támogatásban, ők egyszerre több feltételnek is megfeleltek:

  • koncerteztek volna a kritikus időszakban, de a lemondott fellépéseik vagy más elmaradó munkáik miatt bevételtől esnek el.
  • Emellett szociális helyzetükből adódóan rászorulnak a támogatásra,
  • nem adtak be pályázatot az Előadóművészi Jogvédő Irodához (EJI) rendkívüli segélyre.
Szempont volt az elbíráláskor, hogy a pályázók aktívan foglalkoztatott dalszerzők legyenek,

szerzeményeik nyilvános elhangzásai teremtik meg ugyanis azt a jogdíjalapot, amelyből most el tudott különíteni forrást az Artisjus a soron kívüli segélyezésre - szerepel a közleményben.

Nem csupán a rászorultság mértékét vizsgálták, a zenei bevételkiesés várható összegét is figyelembe vették.

"Főállású szerzők számára szavaztunk meg támogatást, mert az ő keresetük beláthatatlan ideig nullára csökkent" - idézte a kommüniké Vitáris Ivánt, az Ivan and the Parazol frontemberét, az Artisjus Zenei Alapítvány tizennégy tagú szociális bizottságának egyik tagját. A bizottság javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma hozta meg a végső döntést.

A rászoruló szerzők 2020 második felében jelentkezhetnek újra támogatásért az Artisjusnál, akkor már a minden évben meghirdetett szociális támogatásra pályázhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×