eur:
394.37
usd:
371.57
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pxhere

Nem túl nehéz kitalálni, mi az a Cakkumpakk leves

A XVIII. század közepéig gyakorlatilag nem voltak éttermek a világon, akkor aztán a fogyasztói igény, illetve a gyógyászat egyenesen kikövetelte a leveseket, majd a legváltozatosabb ételeket is. Erről és a szezonális, téli levesekről is gazdagon mesélt az InfoRádió Aréna című műsorában Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője.

Egy könyvbe öntötte 77 leves receptjét a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, Vinkó József, aki az InfoRádió Aréna című műsorában november 7-én elmondta, a levesek lehetnek akár egytálételek is, de olyanokkal is érdemes lehet megismerkedni, amelyek a nevük miatt különlegesek.

Itt van például a játékos csengésű Cakkumpakk.

"A cakkumpakk a katolna teljes hadi felszerelését jelentette az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében.

Ennek a mintájára készült egy leves, ami mellett tuti volt, hogy aznap már nem fognak semmi mást enni.

Belepakoltak mindent, ami volt: káposztát, karalábét, krumplit. Valójában állandóan változott" - mondta el a tartalmáról Vinkó József.

Úgy véli, manapság divatba jöhet például a csicsókaleves, amit régen a disznók elé vetettek, de ami nem azonos a burgonyával, mivel annál édesebb és sokkal kevesebb kalória van benne, ezért a "magas konyhán" keresztül visszaszivároghat a polgári konyhába is.

"Érdekes körmenet, hogy a divat hogy hoz vissza ételeket.

Most a tarlórépa kezd ugyanígy az érdeklődés középpontjába kerülni" - tette hozzá.

A fogyókúra és a levesek kapcsolatáról elmondta, a gyomortágító hatása miatt valójában nagyon kevés levest tudna ajánlani azoknak, akik a mérlegen állva akarnak sikerélményt elérni, ugyanakkor hagyományosan gyógyító hatást tulajdonítanak a leveseknek - ennek emlékét őrzi a "helyreállít" jelentésű restaurer szó is.

Emlékeztetett, a XVIII. század derekáig egyáltalán nem voltak a mai értelemben vett éttermek, akkor viszont a levesek a fogyasztói igények hatására robbanásszerűen elterjedtek; a francia forradalom idején már szakácsok ezrei maradtak munka nélkül, amikor az étterem-tulajdonosokat tömegesen fejezték le, végezték ki.

Később a húslevest orvosok "gyógyszerként" is felírták - idézte fel.

Úgy gondolja,

a leves és a cukrászat az, ami a "mérleg" a konyhában: be kell tartani az időket és az adagokat, kontrollált alapanyag, megfelelő edény

is szükséges.

Hideg időben szezonális leves szerinte a répa, a tök-, a káposzta- és a húsleves, a gyümölcsleves semmiképp. "Ilyenkor lehet enni egy-két rántottlevest is, de a tél a nagylevesek korszaka" - szögezte le.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×