eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
poszt.hu
Nyitókép: LIGHTFILM_STUDIO

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 7. és 16. között a baranyai megyeszékhelyen.

Az idei versenyprogramba a megszokottnál több határon túli előadás került, mert a válogatók szerint ott születtek a legkiválóbb produkciók az elmúlt egy évben. A kísérőprogramok közt számos koncert, kiállítás, performansz várja a Pécsre látogatókat a következő nyolc napban.

Átlagos évad volt kevés szenzációval – így jellemezte az elmúlt egy év magyar színházi kínálatát Térey János író, költő, a versenyprogram egyik idei válogatója.

"Szerettünk volna kortárs magyar darabot is beválogatni ebbe a mezőnybe.

Kortárs magyar darabok márpedig vannak, de a belőlük sikerült előadások közül igazán emlékezetest mi a saját ízlésünk szerint nem találtunk,

illetve rosszabb esetben maguk a darabok sem voltak jelentősek" - mondta Térey János.

A költő Regős János színész-rendezővel, a Szkéné Színház korábbi igazgatójával közösen választotta ki azt a 14 előadást, amelyet júniusban a versenyprogramban mutatnak be Pécsen.

Négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció került a merítésbe.

A kaukázusi krétakör három színrevitelben is bekerült a versenyprogramba: a Katona József Színház előadása Székely Kriszta rendezésében, a Miskolci Nemzeti Színház produkciója Szőcs Artúr interpretálásában, valamint a nagyváradi Szigligeti Színház Brecht-feldolgozása Anca Bradu rendezésében.

A Katona még egy darabbal, a nemrég bemutatott Berlin, Alexanderplatz-cal, Kovács D. Dániel rendezésével is képviselteti magát.

Horváth Csaba ugyancsak két produkcióval: a székesfehérvári Halál Thébábannal és a Trafóban bemutatott Vaterlanddal került be a versenyprogramba.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Rosmersholm című darabját, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának versenyprodukciójaként pedig szintén egy Ibsen-művet, a Hedda Gablert láthatja a közönség. Helyet kapott a programban Danilo Kis Borisz Davidovics síremléke című darabja az Újvidéki Színház előadásában valamint a Migránsoook - avagy túlsúlyban a bárkánk című produkció a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházból.

A versenyprogramban szerepel még a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Csehov-bemutatója, a Három nővér és a kecskeméti Katona József Színház Csárdáskirálynője Béres Attila rendezésében, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertára, melyet Mohácsi János állított színpadra.

Az előadásokat június 7. és 16. között a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja a közönség és a szakmai zsűri.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyar színházi világ legnagyobb és legfontosabb éves találkozójának nevezte a POSZT-ot. Az idei seregszemle díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező köszöntőjében a magyar színjátszás legjavaként értékelte az idei versenydarabokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×