eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egyiptomi robbantások: nem vallásháború dúl Egyiptomban

Egyiptomi robbantások: nem vallásháború dúl Egyiptomban

A kopt keresztény templomok elleni robbantásos merényletek miatt három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett az egyiptomi elnök.

Utazás

Egyiptom továbbra is a 2-es biztonsági besorolásba tartozik, minden odautazótól azt kérik, ne mulassza el a konzuli regisztrációt.

Az utazóktól fokozott óvatosságot kérnek.

Jól kitalált, célzott támadások történtek vasárnap Egyiptomban - mondta Déri Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Vallástudományi Központjának vezetője az M1 aktuális csatornán.

  • Az első robbantás a Nílus deltájában fekvő Tanta városában történt, ahol öt nagy kopt templom van, ezek közül a legnagyobb, körülbelül kétezer férőhelyesben történt a merénylet. Ez egy olyan vidék, ahol nincs jelentős kopt többség, de már régóta élnek ott keresztények - jegyezte meg a szakértő.
  • A másik helyszín az alexandriai Szent Márk-katedrális a kopt egyház legszentebb helye, a kopt pápa székhelye.
  • Három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki vasárnap a merényletek miatt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.

Egyes becslések szerint Egyiptom lakosságának akár 20 százaléka is kopt keresztény lehet. Nem jelenthető ki azonban, hogy Egyiptom muszlim lakossága keresztényellenes lenne, a különböző vallásúak egymás mellett élnek, együtt dolgoznak - közölte a szakértő.

Nem vallásháború zajlik

Nincs vallásháború Egyiptomban, hanem egy ideológiai összecsapásról, várhatóan hosszú távon jelen maradó politikai élethelyzetről van szó - mondta Földi László titkosszolgálati szakértő a csatorna műsorában.

A rendkívüli állapot szerinte arra lesz elég, hogy a rendvédelmi szervek megpróbálják alaposabban összeszedni magukat és a megelőzésre koncentrálni.

Egyiptomi robbantások: nem vallásháború dúl Egyiptomban

Utalt arra is, hogy a kopt egyház vezetője nem véletlen figyelmeztette többször Európát, hogy az illegális muszlim tömegbevándorlást meg kell állítani, mert megfogalmazása szerint "úgy jártok, mint mi". Földi László szerint a jelenség történetisége, politikai következménye determinálható.

Utalva a multikulturális nemzetállamok világára, azt mondta: Európában óriási probléma az, hogy belső megosztottságban élünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×