eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Menekültek szerelme Magyarországon – jön Az állampolgár

Az állampolgár című film szerelmi dráma és menekülttörténet; a befogadásról, a beilleszkedésről és a szolidaritás határairól szól. Vranik Roland rendező úgy véli, már-már dokumentarista alkotás született a két főszereplő, a magyar állampolgárságra vágyó, régóta itt élő afrikai férfi, Dr. Cake-Baly Marcelo és az iráni menekült nő, Arghavan Shekari történetéből. Pénteken kerül a mozikba a film.

„Előbb volt meg a filmterv, de amikor megírtuk a forgatókönyvet, és beléptek az eredeti szereplők - Dr. Cake Bissau-guineából és Arghavan Iránból – találkoztak a forgatókönyvvel, az nagyon megváltoztatta az eredeti tervet. Ugyanis rengeteg olyan dologgal találkoztunk, amire mi korábban nem gondoltunk” - mesélt a filmkészítés folyamatáról Vranik Roland.

Magyarázatként a rendező hozzátette: egy Magyarországra települt iráni lánynak nyilvánvalóan a valósághoz sokkal több köze volt, mint a két forgatókönyvírónak, Szabó Ivánnak és neki. Így elkezdett egy kicsit a valósághoz igazodni a történet.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválta a film elkészítésére Vranik Roland elmondta, hogy egyszerűen csak érdekelte, hogy vajon mit csinálhat itt egy ember mondjuk Afrikából.

Az érdekelte, hogy az hogyan történhet, amikor valaki nekifut ennek az országnak, ennek a kontinensnek, hogy európai, magyar állampolgár legyen.

„Nem a hivatalos része érdekelt, hanem főként az, hogy vajon mit jelent az, hogy integrálódni egy társadalomba” - mondta a rendező.

„A szereplők azt mondták, hogy nagyon szeretnek itt lenni, érzelmileg kötődnek ehhez az országhoz, kötődik a barátaikhoz, a szomszédaikhoz, mindenkihez. Nagyon befogadó társadalomnak látják a magyart, viszont életben maradni, dolgozni, karriert építeni borzasztó nehéz itt” - tolmácsolta a film két főszereplőjének véleményét a rendező.

„Amit mi gondolunk arról, hogy az állam hogyan fogadja a menekülteket, az az ő számukra nem létezik. Ők nem az állammal vannak kapcsolatban, hanem emberekkel vannak kapcsolatban” - tette hozzá.

„Egy ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy jó fej vagy rossz a szomszédod. Nem érdekli őket, hogy az államnak az egyik-másik bürokratikus húzásával mi történik, mert azzal nagyon ritkán találkoznak” - indokolta Vranik Roland.

Az Állampolgár rendezője úgy véli, amatőr szereplőkkel dolgozni egyszerre nehéz és könnyű is.

„Nagyon nehéz volt az elején, amikor azt akartam, hogy színészek legyenek,

ám amikor békén hagytam őket, és azok lettek, akik – hiszen önmagukat játszották a filmben –, akkor onnantól kezdve már nagyon könnyen ment” - mesélte Vranik Roland.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×