eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Ma inkább ne menjen ki az utcára

Ma inkább ne menjen ki az utcára

A péntek 13-a a keresztény hagyományok miatt vált a babonás emberek misztikus napjává – mondta az InfoRádió által megkérdezett néprajzkutató. Tátrai Zsuzsanna szerint Magyarországon kevesen veszik komolyan ezt a napot.

Ma újra péntek 13-a van, ezért az InfoRádió utánajárt, hogy honnan ered a misztikus köntösbe bújtatott naptól való félelem, mi a babonák oka. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szerint a péntek 13-hoz köthető érzelmeknek főleg vallási okai vannak.

"Összeadódik a péntek és a 13. A pénteki napot általában szerencsétlennek tartotta a néphagyomány, hiszen nagypénteken keresztre feszítették Jézus Krisztust, akinek a kínszenvedésére és a halálára emlékezik a keresztény egyház. Ennek a napnak a jelentését kivetítették az összes pénteki napra, és úgy vélték, hogy a pénteken végzett munka nem lehet áldás. Ehhez járul a 13-as szám, ami szintén a Bibliából ered, hiszen tizenhárman ültek az utolsó vacsoránál. A néphagyomány a 12-es számot a teljességnek gondolta, a 13-as pedig zavart keltett, hiszen arra utalt, hogy valami nincs rendben" - mondta a kutató.

Tátrai Zsuzsanna arról is beszélt, hogy manapság mekkora jelentőséget tulajdonítanak a péntek 13-a jelentőségének.

 "Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van ennek, hiszen a legtöbb szállodában nem jelölik meg a tizenharmadik emeletet. Magyarországon nem hinném, hogy ma ezt bárki komolyan venné. Mindenesetre, ha valami rossz történik, akkor van mire fogni, hiszen az ember szereti a körülményekre fogni, ha problémája adódik. Szerintem mindenki vígan élje át ezt a napot ugyanúgy mint a többit. Itt vagyok én példának, akinek szerencséje van, hiszen felhívta az InfoRádió..." - mondta Tátrai Zsuzsanna.

 A néprajzkutató kiemelte, hogy akik nem hisznek a babonákban, azok számára ez csak egy átlagos nap lesz. Tátrai Zsuzsanna hozzátette: péntek 13-a is lehet bárkinek egy sikeres nap, csak pozitívan kell hozzáállni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×