INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

péntek 13

babona

néprajzkutató

Ma inkább ne menjen ki az utcára

Ma inkább ne menjen ki az utcára

Infostart / InfoRádió

A péntek 13-a a keresztény hagyományok miatt vált a babonás emberek misztikus napjává – mondta az InfoRádió által megkérdezett néprajzkutató. Tátrai Zsuzsanna szerint Magyarországon kevesen veszik komolyan ezt a napot.

Ma újra péntek 13-a van, ezért az InfoRádió utánajárt, hogy honnan ered a misztikus köntösbe bújtatott naptól való félelem, mi a babonák oka. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szerint a péntek 13-hoz köthető érzelmeknek főleg vallási okai vannak.

"Összeadódik a péntek és a 13. A pénteki napot általában szerencsétlennek tartotta a néphagyomány, hiszen nagypénteken keresztre feszítették Jézus Krisztust, akinek a kínszenvedésére és a halálára emlékezik a keresztény egyház. Ennek a napnak a jelentését kivetítették az összes pénteki napra, és úgy vélték, hogy a pénteken végzett munka nem lehet áldás. Ehhez járul a 13-as szám, ami szintén a Bibliából ered, hiszen tizenhárman ültek az utolsó vacsoránál. A néphagyomány a 12-es számot a teljességnek gondolta, a 13-as pedig zavart keltett, hiszen arra utalt, hogy valami nincs rendben" - mondta a kutató.

Tátrai Zsuzsanna arról is beszélt, hogy manapság mekkora jelentőséget tulajdonítanak a péntek 13-a jelentőségének.

 "Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van ennek, hiszen a legtöbb szállodában nem jelölik meg a tizenharmadik emeletet. Magyarországon nem hinném, hogy ma ezt bárki komolyan venné. Mindenesetre, ha valami rossz történik, akkor van mire fogni, hiszen az ember szereti a körülményekre fogni, ha problémája adódik. Szerintem mindenki vígan élje át ezt a napot ugyanúgy mint a többit. Itt vagyok én példának, akinek szerencséje van, hiszen felhívta az InfoRádió..." - mondta Tátrai Zsuzsanna.

 A néprajzkutató kiemelte, hogy akik nem hisznek a babonákban, azok számára ez csak egy átlagos nap lesz. Tátrai Zsuzsanna hozzátette: péntek 13-a is lehet bárkinek egy sikeres nap, csak pozitívan kell hozzáállni.

Kapcsolódó hang

Péntek 13
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018