eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Negyven előadás a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

Mintegy 40 előadást láthat a közönség az idei Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, amelyet május 2. és 7. között rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen.

Magyarország legnagyobb, immár 8. alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljának versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

Hozzátették: a versenyprogramba kerülő 28 előadást Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője mintegy 120 produkció közül választotta ki. A külföldi előadások és a 0-4 éveseknek szóló darabok versenyen kívül, a Small Size - Performing Arts for Early Years, vagyis az Előadóművészet a legkisebbeknek elnevezésű nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg.

Kiemelték, hogy a versenyprogramban szerepel a tatabányai Jászai Mari Színház Kutyafül, macskakő, egérút, a budapesti Bozsik Yvette Társulat Csizmás Kandúr, a pécsi Bóbita Bábszínház Bagolykisasszony meséi és a hottói Ziránó Bábszínház Szekrénymesék című darabja, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház két előadása, a Sötétben látó tündér és a Becsületbeli ügy.

A veszprémi Kabóca Bábszínház A négyszögletű kerekerdő, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem a mackóélet/mackóálom, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a HEPP!!!, a szombathelyi Mesebolt Az égigérő fa és a Hideg szív című produkcióval száll versenybe.

Látható lesz Kaposváron a győri Vaskakas Bábszínház Az új nagyi, a Budapest Bábszínház Hókirálynő, a kecskeméti Ciróka Bábszínház Lúdas Matyi című előadása, valamint a budapesti Kolibri Színháztól A trollgyerek és a Kettős:játék.

A győri Vaskakas Bábszínház elhozza Kaposvárra az ESZMÉ-vel közös Időnk rövid története című elődást, a budapesti Juhász Kata Társulat a Bemelegítés, a pécsi Márkus Színház a Hős Miklós, a budapesti Kerekasztal A széttört tál, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház pedig a Kövek és a Semmi című produkciókat.

Láthatja majd a közönség a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Bethlen Téri Színház Igaz történet alapján című közös előadását, a debreceni Csokonai Színház Verona, 1301, a szintén debreceni Vojtina Bábszínház Lomtalanítás (Nem vagy normális), a kassai Thália Színház Akárkik, a budapesti Nézőművészeti KFT Soha senkinek és a budapesti Mentőcsónak Szociopoly című produkcióját.

A fesztivál Small Size fókuszprogramjában a Vaskakas Bábszínház Tütü-tutu autó, a Kolibri Színház Csip-csip csóka, valamint a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásait láthatja a közönség. A szekció nemzetközi válogatásában mutatkozik be a finn Dance Theatre Auraco a legkisebbeknek szóló, Me-me című produkciójával, valamint két belga társulat: a Théâtre de la Guimbarde a Sweet&Swing, a Theater de Spiegel pedig a SLEEVZ című előadással. A külföldi produkciók a fesztivál ideje alatt kétszer is megtekinthetők.

A versenyen kívüli kiemelt programok között szerepel a K.V. Társulat és a Kolibri Színház Függésben, valamint a Mentőcsónak Újvilág című ifjúsági előadása, továbbá a tervek szerint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház Szökdelés a szerájból című közös produkciója is.

A biennálé szakmai programjának keretében tartják a Közép-Európa Táncszínházat képviselő Kun Attila Táncismereti mozgásóra, avagy mozgásismereti táncóra című workshopját, amelyet a Nemzeti Táncszínház Horda2 produkciójáról szóló módszertani film vetítése követ.

A fesztivál helyszíne a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ lesz, az osztályterem-színházi előadásokat egyeztetett iskolai helyszínen mutatják be.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központjának Üveghegy-díjával jutalmazzák - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×