eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A magyar szinkron művészet

Idén novemberben 80 éves a magyar szinkron. Ebből az alkalomból a Femina.hu és az InfoRádió is a műfajban dolgozó népszerű alkotókat kérdezi pályájukról. Somló Andrea és Aprics László szinkronrendezőket Kocsonya Zoltán arról kérdezte: művészeti ágnak tekinthető-e a szinkronizálás, beszélhetünk-e szinkronművészetről. A teljes beszélgetést meghallgathatják vasárnap 18 órától az Inforádió Aréna című műsorában.

Sokszor megkérdőjelezik, hogy a szinkron művészet-e vagy sem, én mindig azt mondom, hogy igen, művészet, a rendező, a dramaturg , a hangmérnök és természetesen a színész részéről is" - mondta Aprics László szinkronrendező az InfoRádiónak.

Hozzátette: a szinkron nemcsak egyszerű reprodukció, hanem mindannyian beleadjuk a saját belső érzéseinket, empátiánkat, a színész a saját egyéniségét is picit beleviszi. Tulajdonképpen bizonyos értelemben újraalkotja a filmet és nagyon nehéz feladat, hiszen két-három másodperc alatt kell mindenkinek beleélni magát egy szituációba, egy jelenetbe, és mindezt csupán hangban.

"Azelőtt sokkal könnyebb volt, mert a szövegírónak sokkal több ideje volt arra, hogy szépen és mívesen megírja a filmet" - mondta Somló Andrea szinkronrendező.

"Édesanyám, Somló Éva szinkrondramaturg volt. Egy 90 perces filmen 9 napig dolgozott, és akkor még nem volt számítógép, kézzel írta. Ráolvasta szépen a szöveget, kigondolta, hogy egy ajakhangra egy másik ajakhang kerüljön, egy nyitott magánhangzóra ne kerüljön mássalhangzó. Az az alapanyag, amit mi megkaptunk, az már művészi munka volt, egy szép, művészi fordítás"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×