INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A magyar szinkron művészet

Infostart / InfoRádió
Idén novemberben 80 éves a magyar szinkron. Ebből az alkalomból a Femina.hu és az InfoRádió is a műfajban dolgozó népszerű alkotókat kérdezi pályájukról. Somló Andrea és Aprics László szinkronrendezőket Kocsonya Zoltán arról kérdezte: művészeti ágnak tekinthető-e a szinkronizálás, beszélhetünk-e szinkronművészetről. A teljes beszélgetést meghallgathatják vasárnap 18 órától az Inforádió Aréna című műsorában.

Sokszor megkérdőjelezik, hogy a szinkron művészet-e vagy sem, én mindig azt mondom, hogy igen, művészet, a rendező, a dramaturg , a hangmérnök és természetesen a színész részéről is" - mondta Aprics László szinkronrendező az InfoRádiónak.

Hozzátette: a szinkron nemcsak egyszerű reprodukció, hanem mindannyian beleadjuk a saját belső érzéseinket, empátiánkat, a színész a saját egyéniségét is picit beleviszi. Tulajdonképpen bizonyos értelemben újraalkotja a filmet és nagyon nehéz feladat, hiszen két-három másodperc alatt kell mindenkinek beleélni magát egy szituációba, egy jelenetbe, és mindezt csupán hangban.

"Azelőtt sokkal könnyebb volt, mert a szövegírónak sokkal több ideje volt arra, hogy szépen és mívesen megírja a filmet" - mondta Somló Andrea szinkronrendező.

"Édesanyám, Somló Éva szinkrondramaturg volt. Egy 90 perces filmen 9 napig dolgozott, és akkor még nem volt számítógép, kézzel írta. Ráolvasta szépen a szöveget, kigondolta, hogy egy ajakhangra egy másik ajakhang kerüljön, egy nyitott magánhangzóra ne kerüljön mássalhangzó. Az az alapanyag, amit mi megkaptunk, az már művészi munka volt, egy szép, művészi fordítás"

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk