eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Óriási magyar filmsiker Karlovy Varyban

Magyar sikerrel zárult szombat este a 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Szász János filmje nyerte a fődíjat, a Kristály Glóbuszt - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A nagy füzet az első magyar játékfilm, melyet az 1946-ban alapított fesztivál fődíjával tüntettek. A díjat a film német producere Sőth Sándor vette át a cseh fürdővárosban.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet 14 filmmel indult a fesztivál versenyprogramjában a Kristály Glóbuszért. A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel a filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte - áll a közleményben.

A 48. alkalommal megrendezett Karlovy Vary filmfesztivál fődíjáról Agnieszka Holland lengyel filmrendezőnő (A város alatt, Európa, Európa) vezetésével nemzetközi zsűri döntött. A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte Karlovy Varyban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×