eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Késésben a Los Angeles-i Bánk bán előkészületei

Budapesten ismerkedett a Bánk bán című operaművel a Los Angeles-i Operaház produkciós igazgatója, a novemberi Bánk bán-előadások "házigazdája", Rupert Hemmings, aki vasárnap nézte meg a budapesti dalszínház darabját. Az előadás alkalmával kiderült, folynak, de késésben vannak a Los Angeles-i bemutató előkészületei.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szintén megjelent az előadáson, és úgy fogalmazott, történelmi esemény, hogy novemberben az Egyesült Államokban bemutatják Plácido Domingo vezényletével a magyar nemzeti operát.

Rupert Hemmings közölte: a Los Angeles-i előadások koreográfusa Solymosi Tamás, művészeti vezetője pedig az Erkel-leszármazott Kentaur lesz, a rendezést Káel Csaba irányítja. A próbák július végén Magyarországon kezdődnek és októbertől Los Angelesben folytatódnak. Vajda Gergely, a Music In The Mountains fesztivál művészeti vezetője tanítja be a darabot a Los Angeles-i zenekarnak és a kórusnak.

Magony Zsolt társproducer szerint társaságuk, a Megakoncert maximálisan előkészítette a produkciót. Ugyanakkor megjegyezte, az amerikai partnerek sokkal nagyobb tempóban dolgoznak az előkészületeken. Reményei szerint az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseknek köszönhetően az itthoni szervezési folyamatok is felgyorsulnak. Ez azért is szükséges, mert a februárban elhalasztott nemzetközi kampánynak a jövő héten el kell indulnia. Így lenne jó esély az amerikai mecénások megnyerésére is - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államokban, így Los Angelesben is magántámogatók tartják fenn az operaházakat. Szép számmal vannak tehetős emberek, akik egy-egy teljes Puccini- vagy Verdi-opera finanszírozását vállalják, de ezek a művek az operairodalom jól ismert slágerei.

Mivel az Erkel-mű az amerikai közönség számára ismeretlen, Magyarországról kell lépéseket tenni ahhoz, hogy a megismerjék, elfogadják a Bánk bánt. Plácido Domingo neve ugyan garancia, de nem pótolja azokat a promóciós és ismeretterjesztő filmeket, amelyek bemutatására nemcsak az USA-ban, hanem Európa számos országában is számítanak - mutatott rá.

A szereplőválogatás a napokban befejeződik, Kincses Veronika casting-tanácsadó szerint tengerentúli előadásokról lévén szó - mégpedig egymáshoz közel négyről - két szereposztás szükséges. Szerinte a fiataloknak, köztük a külföldön élő illetve tanuló a másod- vagy harmad generációs magyarul tudó énekeseknek is lehetőséget kell kapniuk a bemutatkozásra.

Kincses Veronika, aki az Operalia - Domingo énekversenye - zsűritagja volt, kiemelte: a tenor minden általuk választott jelöltet meg fog hallgatni, és az egész produkció művészi arculatát is ő adja meg. Domingónak már van elképzelése arról, miként vezényli majd az előadásokat.

"Jó lenne mielőbb ledolgozni az elmúlt hónapokban keletkezett hátrányt, hiszen négyszer 3200 embert bevinni a Los Angeles-i Operába egy ma még ismeretlen darabra, nem kis feladat" - jegyezte meg Magony Zsolt. Több magyar intézmény is jelentkezett már, hogy örömmel közvetítené az egyik előadást. A színház teljes mértékben felkészült technikailag olyan minőségű közvetítésre, mint amilyenek a Metropolitan Operából láthatók - vált ismertté.

A Bánk bán tengerentúli premierje november 16-án lesz, abban a hónapban az LA Opera színpadán négy alkalommal játsszák Erkel Ferenc 150 éve bemutatott operáját.

A 2010 decemberi budapesti bejelentés alkalmával a ház főigazgatója, Plácido Domingo elmondta, régóta napirenden volt, hogy ezt a remekművet az Egyesült Államok közönségével is érdemes lenne megismertetni. Január 31-én Szőcs Géza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a magyar kormány nevében írásban erősítette meg, hogy támogatják a produkció létrejöttét.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×