INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"A katyni mártírok budapesti emlékműve az igazság bizonyítéka"

InfoRádió / MTI
A katyni mártírok budapesti emlékműve az igazság bizonyítéka, győzelem a hazugság felett - jelentette ki Bronislaw Komorowski lengyel államfő pénteken, a képzőművészeti alkotás avatásán.

Bronislaw Komorowski úgy fogalmazott, a katyni szörnyűség csak egyike a kommunista hatalom által elkövetett szörnyűségeknek, mint mondta, éveken keresztül hallgatni kellett a katyni igazságról.

Schmitt Pál köztársasági elnök arról beszélt, a 71 évvel ezelőtti tragédia egyetlen szóban összpontosul: Katyn. Elmondta, az 1940-es mészárlás egyik magyar áldozata, Korompay Emanuel, a Varsói Egyetem magyar lektora volt, aki megtestesítette a lengyel-magyar barátságot.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: a krisztusi tanítás szerint a legnagyobb szeretete annak van, aki az életét adja barátaiért. Lengyelek és magyarok számtalanszor adták az életüket egymásért - tette hozzá.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) , Budapest főpolgármestere azt mondta, az újkor egyik legcsúnyább történelemhamisítása történt, mikor a szovjet kormány a szörnyű bűn elkövetésével a németeket vádolta.

A nyugat-oroszországi Szmolenszkhez közeli Katynban, valamint két másik helyen (Harkov mellett és Mednojében) a szovjet belügyesek csaknem 22 ezer lengyel tisztet, tartalékos tisztet, földbirtokost, tisztviselőt, a lengyel polgári elit sok képviselőjét ölték meg 1940-ben.

Hanganyag: Domanits András

Kapcsolódó hang

Domanits András összeállítása
 


A címlapról ajánljuk