eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Azt hitték, hogy örökre elveszett Vivaldi fuvolaversenye

Andrew Woolley fiatal zenetudós az edinburgh-i Skót Nemzeti Archívumban találta meg egy eltűntnek hitt Vivaldi-fuvolaverseny kottáját. Az Il Gran Mogol című darab - amelyet a 28 esztendős zenetudós megtalált, egy négy részes országciklus része: a La Francia, La Spagna, és L,Inghilterro címűeket továbbra is elveszettnek tudják.

A művek érdekessége, hogy Antonio Vivaldi a zeneszerzés mellett elsősorban virtuóz hegedűs volt, hangszeres kiválósága kompozícióiban, például a legismertebb sorozatban, A négy évszakban is tükröződik.

A fuvolaversenyeket Lord Robert Kerr skót nemes rendelte és vette meg - lévén kitűnő amatőr fuvolista - valószínűleg akkor, amikor az 1700-as elején hosszabb európai utazást tett.

A fuvolaversenyekről létezéséről természetesen tudott a zenetudomány, mert egy holland könyvkereskedő eladási katalógusában szerepelt. A southamptoni egyetem munkatársa, Peter Franklin a hír kapcsán elmondta: a kotta nem Vivaldi kézírása, de a XVIII. században publikált originális másolat, amely a Lothian márkik családi irattárából másokkal együtt került át 1991-ben a nemzeti archívumba.

A skót kulturális miniszter, Fyona Hylsop üdvözölte a nyilvánosság előtt még soha meg nem szólalt mű felfedezését. A darabot 2011 januárjában mutatják be a skóciai Perth-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×