eur:
387
usd:
358.71
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

"Woodstock nélkül ma más lenne a világ" - 40 éve volt a legendás rockfesztivál

Életforma-forradalom kezdődött Woodstockban - mondta az InfoRádiónak Sebők János zenei szakíró, a Woodstock népe című könyv írója. A legendás rockfesztivál éppen negyven éve, 1969. augusztus 15-én kezdődött. Woodstock tette ismertté a szex, drogok és rock n`roll kifejezést is. A négynapos rendezvényen többek közt fellépett Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana vagy a Ten Years After is, és a koncertek miatt egymillió ember kelt útra az Egyesült Államokban.

Negyven éve, augusztus 15. és 17. között tartották minden idők legemlékezetesebb rockfesztiválját.

Sebők János, a Woodstock népe című könyv szerzője elmondta: a fesztivált annak idején az a felismerés hozta létre, hogy az évtizedben egyre népszerűbbé váló underground kultúrából "pénzt is lehet csinálni".

John Roberts és Joel Rosenman hirdetést adott fel, hogy érdekes beruházási lehetőséget keresnek. Erre jelentkezett Michael Lang és Artie Kornfeld, hogy Woodstock környékén, ahol számos zenész élt, szeretnének stúdiót és szabadidőközpontot alapítani. Ekkor született meg a fesztivál ötlete, de amint elkezdték hirdetni, a százezres létszámtól a helyiek megijedtek és tiltakozni kezdtek. Így került Bethelbe a fesztivál, aminek a már futó hirdetések miatt meghagyták a Woodstock Music and Art Fair nevet - emlékezett vissza.


Sebők János szerint 1969-re a fehér középosztály körében már meglehetősen népszerű lett az underground kultúra, ezért a rendezvény akár sikeres is lehetett volna, ám a fesztivál anyagi értelemben totális csőd volt. Nem tudták megszervezni a logisztikát, nem volt elég víz, élelem, a felállított kerítéseket a hatalmas tömeg bedöntötte, így végül ingyenes lett a rendezvény. A perköltségeket és az adósságokat csak 1981-re sikerült kifizetniük a szervezőknek - mondta Sebők János.

Szerinte kész csoda, hogy nem történt katasztrófa. "Minden együtt volt ahhoz, hogy valami szörnyűség történjen, de a közönség annyira hitt abban az utópiában, hogy szeretettel, zenével, drogokkal, nyitottsággal meg lehet változtatni a dolgokat, hogy minden konfliktust elsimítottak maguk között. Mert Woodstock egy gyönyörű utópia volt, az amerikai álom újraálmodása".



A legnagyobb aduász Jimi Hendrix volt a fesztiválon, de a szervezők szerették volna meghívni a Rolling Stonest, a Jethro Tullt és a Beatlest is - közölte a zenei szakíró. Sebők János szerint John Lennon hajlott is a fellépésre, de nem korábbi zenekarával, hanem Yoko Onóval, ám ebből nem kértek.

A Rolling Stones pedig azért nem adott koncertet Woodstockban, mert Mick Jagger úgy gondolta, akkor a többi amerikai fellépésükre nem mennek el annyian, ez pedig bevételkiesést okozhat. Carlos Santanát Woodstockban fedezték fel, a gitárvirtuóz karrierje a fesztiválon indult - tette hozzá.



Életforma-forradalom kezdődött Woodstockban, az élmény nélkül ma más lenne a világ - vélekedett Sebők János. "Woodstock a másképp gondolkodó új nemzedék demonstrációja volt. Woodstock nélkül nehéz megérteni, mi indukálta a változásokat például a kisebbségek vagy a nők jogait illetően, a szexualitásban."

Kitért arra is, hogy a fesztivál mérföldkőnek számít a zeneiparban is, innentől lettek egyre gyakoribbak a stadionokban, amfiteátrumokban, parkokban tartott nagyszabású koncertek, fesztiválok, amiben - szerinte - a hatvanas évek hippimozgalmának természetközelisége érhető tetten.



"Miután a hetvenes években a baby boom nemzedéke betagozódott a társadalomba, az általuk favorizált ellenkultúra beszivárgott a mainstreambe. Az új, fizetőképes piaci közösség igényei alapjaiban megváltoztatták a zeneipart, elterjedt a rythm and blues, az angolszász rockzenét pedig más kultúrák zenéi hatották át, divatba jött a világzene" - fogalmazott Sebők János.

A hatás Magyarországon is érezhető volt: megjelent egy új ízlés, értékrend, élénk színű ruhákat hordtak és hosszú hajat növesztettek a zenészek, például az Illés, az Omega tagjai. De érezhető volt a változás a testhez való viszonyban is: a hetvenes években vált divatossá a meztelen éjszakai fürdés a Balatonban, amiben nem a szex dominált, sokkal inkább a felszabadultság érzete.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×